Tégláson is emlékeztek március 15-re

Tégláson is emlékeztek március 15-re
© Fotó: Magánarchívum
Téglás – Az esős idő még inkább segített felidézni az 1848. március 15-i eseményeket, hiszen mint tudjuk, 168 éve ezen a napon is esett, de Petőfiék lelkesedését ez nem törte meg.

A téglási városi ünnepség résztvevőit sem tántorította el az eső. A rendezvény a református templomkertben a történelmi egyházak helyi vezetőinek ünnepi gondolataival kezdődött. Ezt követően a város vezetői, egyházak képviselői, intézmények vezetői, pártok, civil szervezetek delegáltjai helyezték el megemlékezési koszorúikat, a lakosok pedig virágaikat a történelmi kopjafánál. A Városi Moziban folytatódó ünnepségen Czibere Béla polgármester a forradalmi események helyi vonatkozásáról beszélt. Elmondta, hogy Gróf Dégenfeld Imre tevékenyen részt vett a forradalomban, a toborzásban, összeírásban, s ezért halálra és teljes vagyonelkobzásra ítélték, de Haynau menesztésének hírére megkegyelmezett neki. Felesége, Beck Paulina maga hímezte a legendás 48-as honvéd zászlóalj zászlaját, melyet zászlóalj parancsnoka, Rakovszky Samu testére tekerve menekített haza, s melyet hosszú évekig rejtegetett a család.

Az ünnepi műsorban a II.Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói elevenítették fel a forradalmi eseményeket, Béke Csaba lantművész és énekmondó pedig a forradalmi hangulatot idézte fel korabeli hangszerekkel megszólaltatott katonadalokkal.

– Tompa Tibor Csabáné –

Címkék: ,