Farsang: 7000 forint jelmezre, miegymásra

Akt.:
Farsangra készülve
Farsangra készülve - © Fotó: ÉM
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A magyar családok a farsangi időszakban átlagosan 7340 forintot költenek el jelmezekre és kiegészítőkre.

Idén az általános maskarák győzedelmeskedtek a konkrét mesefigurákkal szemben: a játékkereskedő friss kutatása szerint legtöbben hercegnőnek, tűzoltónak és katicának fognak beöltözni.

Készen veszik

A szülők mindössze egynegyede készíti el saját kezűleg gyermeke farsangi jelmezét, több mint fele azonban inkább készen vásárolja meg a maskarát – derült ki a Regio Játék friss kutatásából.

„Egy-egy kosztümre jellemzően 2-4 ezer (47 százalék) vagy 4-6 ezer forintot (27 százalék) költenek a válaszadók. A ruházatot kiegészítőkkel lehet igazán teljessé tenni, melyeket leginkább készen vásárolnak meg a szülők; idén a bohócorr, a varázspálca és a sötétben világító vámpírfog a legkeresettebbek.”

„A farsangi beszerző körút tavalyhoz hasonlóan ebben az évben is inkább személyesen az áruházakban (60 százalék) történik, tízből négy család választja az online vásárlást. Az álarcosbálra készülve egy átlagos kosárba idén 7340 forint értékben kerül termék” – fejtette ki Gyaraki Dávid, a Regio Játék marketingvezetője.

Hercegnő, tűzoltó és katica

A gyermekek jelmezválasztását nagyban befolyásolják az aktuálisan népszerű mesék karakterei, azonban konkrét figurát kicsit kevesebben (47%) öltenek magukra, mint egy általános, például a szereplő foglalkozását vagy rangját kifejező maskarát (53%). „Így történhet, hogy a felmérésünk alapján a legtöbben hercegnők lesznek, míg az Elza-jelmez csak a hatodik helyen végzett. A dobogóra egyébként még a tűzoltók és katicák fértek fel, játékkereskedésünkben pedig a fiúk döntő többségben a rendőrszettet, a Darth Vader-maszkot és szintén a tűzoltómaskarákat, míg a lányok a sellő, Csipkerózsika és tündér jelmezeket keresik” – tette hozzá a marketingvezető. A válaszadók szerint a mesék közül idén a Pókember, a Jégvarázs és a Mancs őrjárat karakterek a legdivatosabbak.

A kutatás kitért arra is, hogy a szülők hogyan élik meg a farsangi időszakot: a többség (73 százalék) szívesen vesz részt a programokon, mindössze a megkérdezettek 15 százaléka nyilatkozta azt, hogy kényszerből megy el az álarcosbálra, további 12 százalék pedig távol marad a mulatságtól.

ÉMTéglás.
HAON.HU


hirdetés