Téglás harmada viharkárosulttá vált

Fa dőlt egy autóra, amelyben egy anya ült két gyermekével…

Hajdúböszörmény, Hajdúhadház, Téglás – A kár mértékét még nem lehet pontosan megállapítani, de az biztos, hogy 2400 lakóépületből 800 megrongálódott – tudtuk meg kedden Czibere Bélától, Téglás polgármesterétől. Mint hozzátette, tíz ház lakhatatlanná vált. A szél a templom és a családsegítő tetejét teljesen letépte, a sportcsarnok beázott. Sok családnak nem volt biztosítása. – Igyekszünk segíteni a rászorulóknak, a károk összeírása, fényképes dokumentálása elkezdődött. Az agráriumban is keletkeztek károk, de pontos mibenlétüket még vizsgálják – mondta Czibere Béla.
 
70 milliós kár
Béres László, Hajdúhadház polgármestere 500 megrongálódott lakóházról és 70 milliós kárról számolt be. Az önkormányzati épületek sem úszták meg – folytatta –, azokban 30-35 milliós kár keletkezett. Egyes házak lakhatatlanná váltak, ezért több családnak átmenetileg rokonokhoz kellett költözni. Megsérült a hajdúhadházi református templom teteje és a gyülekezeti ház is. A csodálatos központi parkunk és a vasút állomás előtti fenyves romokban van, a fákat kidöntötte a szél. A rend helyreállításán több mint 180 közcélú munkás dolgozik. A rászorulóknak 2000 négyzetméter fóliát osztottunk ki azért, hogy ideiglenesen lefedjék a cserép, fedőanyag nélkül maradt tetőket – sorolta Béres László. A viharkárosultak több mint 90 százaléka nem rendelkezett biztosítással.
 
Tizenegy autó tört össze
  
Hajdúböszörményben a károk elérik a 30 millió forintot; számos lakóépület mellett a városi sportcsarnok és a polgármesteri hivatal tetőszerkezete is megrongálódott – közölte Kiss Attila polgármester, aki Halász Jánossal, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkárával tartott sajtótájékoztatót. A városvezető beszámolója szerint a helyzet az Újvárosi utcán és a Bocskai téri templomnál a legrosszabb. – Tizenegy gépjármű is összetört, több totálkárosan. Az egyik iskola előtt két parkoló autóra dőlt rá fa, az egyikben egy anya ült két gyermekével. Szerencsére senki sem sérült meg. Halász János azt ígérte, hogy a kormány segítségét kéri a helyreállításhoz.
 
HBN–FG, NR, SzSzK