Technológia

Akt.:
Technológia
© Fotó: Matey István
Tavaly egy hétvégén Hollandiában kettévágták az A12-es autópálya egyik oldalát, hogy keresztbe egy 70 méter hosszú, beton alagutat illesszenek be. Péntek este kezdték a munkát és hétfő reggelre végeztek. De nem ám úgy, hogy továbbra is csak félpályán haladhatott a forgalom, az a rész pedig hetekre le volt zárva, hanem mintha mi sem történt volna! Égerházi Péter jegyzete.

S, hogy az egész még hihetetlenebb legyen, szinte egész éjszaka szakadt az eső hétfőre virradóra, ám ez sem jelentett akadályt az azonnali forgalomba helyezésben. Utána lehet nézni a time­lapse (felgyorsított) videónak az interneten, ha valaki túl futurisztikusnak találná a történetet.

Juthatott volna eszembe ez a videós élmény a nálunk hírből sem ismert hallatlanul precíz munkaszervezésről, a különböző építőegységek összehangoltságáról is, de az utolsó fázisra hívnám fel a figyelmet. Jóllehet egy már aszfaltozott tetejű alagutat illesztettek a sztrádába, ám mégiscsak el kellett valahogy dolgozni, s ahhoz frissen is aszfaltozni kellett. Mégsem kértek száradásra egy percet sem, szemben a mi gyakorlatunkkal, ahol „a technológiai sorrend betartása érdekében kötésidőt szükséges biztosítani”, ez azt jelenti, legalább egy hétig lezárnak egy olyan sávot, ahol egy-két négyzetméteren javították az aszfaltot. És ott? Ja, hogy esetleg túl drága a gyorsan kötő anyag. De hisz nem is az autópályák építésénél kellene, elég lenne, ha a nagy forgalmú utak néhány négyzetméternyi hibajavításánál alkalmaznák. Mi, közlekedők díjaznánk!

– Égerházi Péter –


Egy nap munka, egy hét bosszúság

Az amúgy is leterhelt átvezető szakaszon egy sávot lezártak.
hirdetés