Teakeverék a cukorbetegség gyógyítására

Akt.:
Teakeverék a cukorbetegség gyógyítására
© A teaadag a vércukor- és a koleszterinszint-emelkedést a normál mértékéig mérsékli
Új fitoterápiás lehetőség a 2-es típusú diabetes mellitus prevenciójában és kezelésében.

Már 2006-ban beszámolt dr. Fodor János István az Acta Pharmaceutica Hungarica egészségügyi folyóiratban egy kapor-, csalán- és páfrányfenyő-­őrleményt tartalmazó teakeverék preklinikai és klinikai vizsgálatának eredményeiről. E szerint a készítmény megfelelő adagban alkalmas lehet a 2-es típusú diabetes mellitusban (és előállapotaiban) a vércukorszint szignifikáns csökkentésére.


Dr. Fodor János István

Ez azért jelentős, mivel a 2-es típusú diabetes mellitus világszerte járványszerűen terjed, főleg felnőttkorban, de fiatalkorban is – mondja Fodor doktor. Hazánkban is a lakosság mintegy 10%-át érinti, a potenciálisan diabeteszesek aránya kb. 45%.

A következő évtizedekben a betegek számának exponenciális emelkedése várható, 2035-re világszerte 250-300 millió beteget prognosztizálnak a diabetológusok. 2016-ban már 450 milliónál tartunk és 2040-re 642 millió várható. A betegség hátterében nagy valószínűséggel a helytelen, stresszben gazdag mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás áll. Ennek következményeként kóros elhízás alapon létrejön az anyagcsere komplex zavara, mely kezdetben glükózintoleranciát és zsíranyagcsere-zavart eredményez. Jellemzője a dyslipidaemia, hypertonia, trombózis-, embóliahajlam. Ezt követi az inzulinrezisztencia, melyet a szervezet kezdetben hyperinzulinaemiával kompenzál, de a ß-sejtek tartós ingerlése egyben kimerültségüket is eredményezi, s ennek lesz a végső következménye az emelkedett vércukorszint, illetve az anyagcsere teljes csődje.

E betegség komplex kezelést igényel, melyet korszerűen és minél előbb kell elkezdeni. Elsődleges és egyben a legfontosabb a prevenció. Ezt neveléssel, oktatással, felvilágosítással, az életmód-változtatással tehetjük eredményessé (az egészséges étkezés, a fizikai aktivitás fokozása, az alkoholfogyasztás és a dohányzás mellőzése.) Ezt követi a cukor- és a zsíranyagcserére, illetve a hypertoniára ható gyógyszeres kezelés.

Külön-külön (is) régóta ismert és alkalmazott fűszer- és gyógynövény keverékéből készített teával kezdeti biztató tapasztalatok és célzott megfigyelések indítottak arra, hogy a teakeverékkel prospektív tanulmányt folytassak, bizonyítva a preklinikai és klinikai hatásosságot.

Többéves kedvező eredmények után és újdonsága miatt a termék szabadalmi védettséget is kapott. Minden kiszerelési formátumra védett. Azért is váltak szükségessé ezek a vizsgálatok, mert sem a hazai, sem a nemzetközi irodalomban nem találtunk a kaporról hasonló tapasztalatokról tanúskodó utalást, ugyanakkor a csalánról WHO-monográfia van. Preklinikai vizsgálat során adatokat gyűjtöttünk a filtertea cukoradását követő vércukorszintet szabáIyozó hatásáról, Glucobay 50 mg-os tabletta hatásával összehasonlítva.

Hasonló preklinikai vizsgálatokat végeztek Marokkóban is Mohamed Bnouham és munkatársai, akik szintén megállapították végső konklúzióként, hogy a csalán a bélrendszerben csökkenti a glükóz felszívódását. Megfigyelésünk szerint a kapor az endogén (saját) inzulinregenerálását végzi. Az új fitoterápiás lehetőség a prezentált preklinikai és klinikai vizsgálatok eredményei alapján a jövőben jelentős helyet foglalhat el a medicina preventív és gyógyító tevékenységeinek palettáján.

Legfontosabb törekvésünk tehát az anyagcsere egyensúlyi állapotának megőrzése és megváltozásakor annak mielőbbi helyreállítása a saját inzulinregeneráció által.
Preklinikai és a klinikai vizsgálatok szerint a teaadag a vércukor- és a koleszterinszint-emelkedést a normál mértékéig mérsékelte. A klinikai vizsgálatok alapján is jelentős csökkenés volt tapasztalható az éhgyomri vércukor- és a szérum koleszterinszintjében. A teakeverék rendszeres fogyasztása javítja a glükóztoleranciát, így a diabetest megelőző állapotban is előnyös hatású és lassítja a progressziót. A klinikai vizsgálatokba bevont valamennyi beteg mellékhatásmentesen jól tolerálta a teakeveréket, sőt feltűnő volt a vitalitásuk fokozódása, fizikálisan és mentáIisan egyaránt, placebo fogyasztásakor mindezek elmaradtak.

Összefoglalásképpen kijelenthető, hogy a preklinikai és a klinikai célirányos vizsgálatok pozitív eredményt adtak a gyógytea hatásosságának bizonyításában és a tolerancia vonatkozásában egyaránt – hangsúlyozta dr. Fodor János István. A találmányom alapját képező teakeverék élelmiszer élvezeti szer és az étrend-kiegészítő kapszula kiszerelési formátum. A találmányom alapját képező teakeverék és az étrend-kiegészítőkapszula Diaton néven az www.interherb.hu weboldalról megrendelhetők, a kapszula formátum patikákban is kapható, megrendelhető.

Mindkét kiszerelési formátum a Dr. Fodor János István névvel is jelzett.

A teaadag a vércukor- és a koleszterinszint-emelkedést a normál mértékéig mérsékli

A normál vércukorszint fenntartására
Kapormagolajat, vitaminokat és krómot tartalmazó étrend-kiegészítő
Dr. Fodor János István szabadalma és hozzájárulása alapján

60 db, Nettó tömeg: 25,64 g

Kapormagolajat, vitaminokat, ásványi anyagokat és gyógynövény-kivonatokat tartalmazó készítmény. Króm tartalma hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához. A B6-vitamin részt vesz a glikogén anyagcserében. A glikogén a szénhidrátok fő raktározási formája a szervezetben.

Összetevők/kapszula: kalcium-hidrogénfoszfát, zselatin, kapormagolaj, magnézium-oxid, csalángyökér kivonat, csomódodás gátló: kolloid szilícium-dioxid, L-aszkorbinsav, Ginkgo biloba levélkivonat, dl-alfa-tokoferil-acetát, nikotinamid, nátrium-szelenit, A-vitamin-acetát, kalcium-D-pantotenát, króm-klorid, folsav, biotin, színezék: titán-dioxid, piridoxin-hidroklorid, riboflavin, tiamin-mononitrát.

Hatóanyag / napi adag (2 kapszula):
A-vitamin: 298 µg NRV*%: 37,25%
E-vitamin: 2,4 mg NRV*%: 20%
B1-vitamin (Tiamin): 0,22 mg NRV *%: 20%
B2-vitamin (Riboflavin): 0,25 mg NRV *%: 20%
B3-vitamin (Niacin): 3,34 mg NRV *%: 21%
B6-vitamin (Piridoxin): 0,28 mg NRV *%: 20%
Pantoténsav: 1,2 mg NRV *%: 20%
Biotin: 440 µg NRV *%: 880%
Folsav: 440 µg NRV *%: 220%
C-vitamin: 16 mg NRV *%: 20%
Króm: 8 µg NRV *%: 20%
Szelén: 11 µg NRV *%: 20%
Kapormag olaj: 98 mg
Csalángyökér kivonat: 35 mg
Ginkgo biloba levélkivonat: 13,2 mg

* NRV – felnőttek számára ajánlott napi bevitel %-ban kifejezve

Javasolt fogyasztás: napi 2×1 kapszula. Ebéd és vacsora után 2-3 dl folyadékkal vegye be.

Figyelmeztetés: Fogyasztása terhesség, szoptatás, véralvadásgátló szerek szedése alatt, vagy műtéteket megelőzően nem javasolt, mert növelheti a véralvadási időt. Az ajánlott napi adagot ne lépje túl! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot!

Referencia boltok:

INTERHERB VITAL Shop
1106 Budapest, Örs vezér tere 25/a I. em
Telefon: 06 70 452 2594, 06 1 434 8665
e-mail: info@interherb.hu
Nyitvatartás:
Hétfő-szombat: 10:00-21:00
Vasárnap: 10:00-19:00

HerbaHáz Budapest
1087 Budapest, Százados út 18.
Telefon: 06 1 323 3024
E-mail: budapest@herbahaz.hu
Nyitvatartás:
Hétfő-péntek: 07:00-18:00
Szombat: 09:00-15:00

HerbaHáz Pécs
7626 Pécs, Farkas István utca 1.
Telefon: 06 72 511 623, 06 72 212 921
E-mail: pecs@herbahaz.hu
Nyitvatartás:
Hétfő-péntek: 08:00-18:00
Szombat: 09:00-13:00

HerbaHáz Győr
9023 Győr, Fehérvári utca 3. /Interspar center/
Telefon: 06 96 388 090
E-mail: gyor@herbahaz.hu
Nyitvatartás:
Hétfő-pének: 09:00-20.00
Szombat: 09:00-17:00
Vasárnap: 10:00-14:00

HerbaHáz Szeged
6729 Szeged, Napfény Park Központ
Telefon: 06 62 814 635
E-mail: szeged@herbahaz.hu
Nyitvatartás:
Hétfő-szombat: 09:00-20:00
Vasárnap: 09:00-18:00

– PR cikk –