Taxis-demonstráció Oslóban a Mohamed-karikatúrák újbóli megjelentetése miatt

Csaknem ezer taxis tiltakozott szombaton hajnalban, Norvégia fõvárosában, mert a legnagyobb példányszámú norvég lapban, a Dagbladetben újra megjelentek szerdán a dán rajzoló, Kurt Westergaard Mohamed-karikatúrái.

A taxik Oslo központjában, a városházától a parlamentig vonultak fel. A tiltakozás békés volt, kivéve akkor, amikor a rendõrök vitába keveredtek a taxisokkal, mivel egy mentõ nem tudott áthaladni a területen.

Végül a taxisok szabaddá tették az utat a mentõnek, amelyben a rendõrök szerint egy súlyos állapotban lévõ lányt vittek kórházba.

A taxisok javarészt muzulmán bevándorlók voltak. Egyikük azt mondta, hogy tûrhetetlen, ami történt, mert inzultálják õket. “Garantálhatom, hogy mindannyian liberális muszlimok vagyunk, azt csináljuk, amit minden nap: dolgozunk, adót fizetünk, betartjuk a norvég törvényeket, de ez nem jelenti azt, hogy sértegethetnek minket” – mondta Imran Jaffrey.

“Azt akarjuk, hogy hozzanak törvényt, amely tiltja más vallások gúnyolását. Akik a rajzokat közzétették, tisztában vannak azzal, hogy ez sértés nekünk. Nem tudom, mi a céljuk ezzel?” – nyilatkozta egy másik muzulmán taxis, Kuram Ali.