Távozott az indiai Hitler-film tervezett főszereplője

Távozott a tervezett indiai Hitler-film vezetőszínésze a produkcióból pénteken, miután heves bírálatok érték a film tervét zsidó csoportok és történészek részéről.

A Mumbaiban található hindi nyelvű és Bollywoodnak nevezett filmgyártás egyik sztárja, Anupam Kher játszotta volna náci vezért a “Kedves barátom, Hitler” című alkotásban.

A színész két hónnappal a forgatás tervezett megkezdése előtt lépett vissza a szereptől az internetes közösségi oldalakon megjelent bírálatok hatására. A színész azt közölte, hogy “mélyen megindították a tömegében érkező” tiltakozó üzenetek, levelek. A Twitteren megjelent közleménye szerint “időnként az emberi érzések fontosabbak, mint egy film.”

A két-három millió dolláros költségvetésű film terve először Indiai kicsiny zsidó közösségétől kapott bírálatokat, később aztán külföldről is érkeztek heves tiltakozások. Mindez azután történt, hogy a rendező, Rakesh Ranjan Kumar közölte: a film Hitler szerelmét mutatja be India iránt”. A táncos-dalos bollywoodi filmek világában szokatlan témájú alkotást megvédte a rendező, aki szerint az ő filmje “nem akarja dicsőíteni vagy romantikus színben feltűntetni Hitlert, aki tagadhatatlanul a második világháború és a zsidók elleni tömeggyilkosságok felelőse volt”.

A film készítői szerint alkotásuk címe arra a két levélre utal, amelyeket Mahatma Gandhi írt Hitlernek. A film forgatása augusztusban kezdődne.

– Független Hírügynökség –