Távollétükben ítélte el a bíróság a táborlakókat

Akt.:
Távollétükben ítélte el a bíróság a táborlakókat
© Illusztráció: HBN archív
Debrecen – Bűnösnek mondta ki a Debreceni Járásbíróság a menekülttábor őreire támadó hat vádlottat csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettében, ezért 1 év 8 hónap, illetve 1 év 10 hónap börtönbüntetést szabott ki rájuk, annak végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztve.

A szerdán kihirdetett döntés nem jogerős, az ügyész és valamennyi vádlott védője három nap gondolkodási időt kért. A hat férfi ismeretlen helyen tartózkodik, őket hirdetmény útján próbálják értesíteni a döntésről.

A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket, azonban a tanúk és a kamerafelvételek alapján igazoltnak látta az elkövetést a Debreceni Járásbíróság büntetőtanácsa annak a hat menekültnek az ügyében, akik az őrökre támadtak 2014. augusztus 17-én. A negyedrendű vádlottat felbujtóként, a többieket társtettesként, csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszakért ítélte 1 év 8 hónap – 1 év 10 hónap szabadságvesztésre, 3 év próbaidőre felfüggesztve.

Az eseményeket 29 kamera rögzítette, így a bizonyítás során a történteket percre pontosan lehetett követni, a támadók személyét azonban nehéz volt azonosítani, mert a menekültek ruhadarabokkal, lepedőkkel takarták el magukat – mutatott rá Gulyás Csilla bíró az indoklásban. Megjegyezte: bár az őrök nem sérültek meg, ez csak annak köszönhető, hogy teljes védőfelszerelést viseltek. A 40-50 őrizetest végül a rendőrség segítségével, gázspray használatával fékezték meg, az épületben 900 ezer forintnyi kár keletkezett.

Az eljárás költsége mintegy 3 millió 700 ezer forint volt; ebből 3 millió – főként fordítási költség – az államot terheli, a harmadrendű vádlottnak 371 ezer forintot, a többieknek 25 ezer – 81 ezer forintot kell megfizetniük. A hat férfi három hónapot töltött előzetes letartóztatásban, innen szabadulva ismeretlen helyre távoztak; a 2015. februárjában kiadott elfogatóparancs nem hozott eredményt, így távollétükben folyt a tárgyalás, amelyben a nyomozás során tett vallomásukat is felhasználták.

HBN


Már volt egy ügye

A tárgyaláson elhangzott az is, hogy az ötödrendű vádlottat korábban társtettesként elkövetett garázdaságban találta bűnösnek a bíróság; a férfinak Debrecen belvárosában két nő szexuális szolgáltatást ajánlott, majd a pénzét kikapták a kezéből, s dulakodásra került sor.

Címkék: ,