Tavaszköszöntő Nap a bihari ékszerdobozban

Tavaszköszöntő Nap a bihari ékszerdobozban
Szentpéterszeg (HBN-Sz.V.É) Hetedik alkalommal rendezték meg a bihari kisfaluban, amely a térség igazi ékszerdobozának számít a „Tavaszköszöntő Nap” programot április első szombatján.

Az önkormányzat, a Faluház és Könyvtár, valamint a Szentpéterszegiek Baráti Körének Közhasznú Egyesülete az összefogás szép példáját mutatják be évről-évre a közös szervezéssel. A lakosság széles körét aktivizáló rendezvény a Tájházban udvarán vette kezdetét, ahol a település fiataljai húsvéti népszokásokat elevenítettek fel, igen nagy sikerrel. Egymást követték a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó népijátékok, táncok, mondókák, locsolóversek, amiért természetesen hímes tojást is kaptak a legények, de nem maradt el a vödrös locsolkodás sem, amelyet a lányok sikítozással,  a közel száz fős közönség nagy tapssal fogadott. A műsort a Rozmaring Néptánc csoport vezetője Harasztosiné Kéri Edit állította össze. Ezt követően a faluház dísztermében felállított asztalokra egyre-másra érkeztek a finomabbnál-finomabb étkek, amelyeket szakmai zsűri – Boros László Venesz díjas mesterszakács, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend lovagja és Balogh István olimpiai bajnok mestercukrász – és a közönség is bírált. Tizenegy kategóriában hirdették meg a saját készítésű étkek versenyét – mondta el Olajos Mihály polgármester, aki köszönetet mondott azért, hogy a húsvéti asztalokra kerülő finomságokat megosztották a családok, s hozzájárultak a rendezvény sikeréhez. Hetvenkilenc féle étel, ital, sütemény alatt roskadoztak az asztalok, amelyeknek már a látványra is esztétikai élményben részesítette a résztvevőket, a kóstolás során pedig igazi kulináris élvezetekben lehetett része  a nagyszámú közönségnek. A hagyományos húsvéti étkek, sonkák, kolbászok, mellett olyan népi étkek is az asztalra kerültek, mint a köleskása hízott kacsamájjal, vagy a rég elfeledett zölddió befőtt, amelyet a vendégségbe érkező békéscsabaiak a négy éves csípős szalámi és a bodzapálinka mellé desszert gyanánt hoztak. A kelt, sós és édes tészták sorban idézték a nagyanyák, ükanyák recepjeit, a grillás és egyéb figurális torták amellett, hogy gyönyörűséges asztaldíszként szolgáltak, ízükkel is  elvarázsolták a kóstolásban résztvevőket. A zsűri elnöke elismeréssel szólt a péterszegi asszonyok ízléséről, ügyességéről. A régi népi étkeket  jutalmazta magasabb pontszámokkal, ugyanígy a társadalmi zsűri is, amely hosszas tanakodás után hozta meg a döntést. Kategóriánként három helyezést osztottak, ki, amelyek díjazására az önkormányzat százezer forintot fordított.

Első helyezettek:

Hidegtál: Nagy Vincéné

Édes sütemény: Balogh Gyuláné. Különdíj: Nagy Sándorné Éva, Közönségdíj: Vadászné Szatmári Judit

Sós sütemény: Nagy Sándorné Ibolya

Befőtt, lekvár, szörp: Szepesi Jenőné

Savanyúság: Pénzes Lászlóné

Édes kelt tészta: Tornyi Lászlóné

Szalonna: Nagy Zoltán

Disznótoros: Olajos Mihály

Bor: Kovács Imréné

Pálinka: Kun Sándorné

Szakmai zsűri különdíját  Ékes Vince bácsi kapta, aki 92 éves kora ellenére saját készítésű bort és pálinkát is hozott a versenyre. A zsűrizés után helyi csoportok műsorát jelentette be Ékes Istvánné a Faluház és Könyvtár vezetője, majd locsolóbállal folytatódott a program, amelynek bevételét a Szentpéterszegi Gyermekekért Alapítvány támogatására fordítják a szervezők – tudtuk meg Tóthné Gara Mártától aki a Baráti kör vezetője.

Vrancsik Éva