Tavaszi virágunk: a tarka sáfrány

Tavaszi virágunk: a tarka sáfrány
© Fotó: Konyhás István
Debrecen – Terepszemle Stúdió: ha olyan részre jutunk, ahol e növény virágzik, óvatosan járjunk.

Az erdőt járó kirándulók egyik leginkább keresett kora tavaszi növénye megyénkben a tarka sáfrány. Mint más kora tavaszi erdei virág, ez is azt használja ki, hogy az erdő talajára februártól április közepéig jut el a legtöbb fény. Így ez idő alatt virágzik, majd beérleli terméseit, és mire megjön a nyár, már a tőlevelei is leszáradnak, csak gumója pihen a földben várva a következő tavaszt. Ezt követően a lombosodás és az aljnövényzet növekedése miatt e virágok élőhelyét már árnyék takarja, ezért ez a nagy sietség.

Egyik legnagyobb hazai állománya Bagamér közelében a határsávban volt, ahol több ezer növény virágzott. Ennek nagy részét sajnos egy vadkerítés létesítése során elpusztították, de még így is itt található a legtöbb virágzó egyed egy populációban megyénkben.


Fotó: Konyhás István Fotó: Konyhás István ©

Debrecentől keletre található erdőkben több helyen is rábukkanhatunk, ha figyeljük az avar szintet. A Panoráma út mellett, vagy a Diószegi út mentén Bánk közelében. Ha olyan részre jutunk, ahol e növény virágzik, óvatosan járjunk, mintha taposóaknákat rejtene a föld, hisz a virágok mindössze 5-7 centiméterre emelkednek ki a talajból, a lehullott ágak, aszalódott fűszálak elegyéből épp csak kikandikálnak.

Csak csodáljuk meg

Az erőteljes, sötétzöld tőlevelek egyenesen tartják a törékeny szárat és az azzal egyben fejlődő lepelleveleket, a három lepellevél csúcsa felé három sötétlila sáv fut. A leheletvékony fehér, halvány, olykor mély lila „szirmok” varázslatos átmenetben bontakoznak ki, és narancsba hajló, vagy sötét sárga porzókat ölelnek át. Sokféle sáfrányt tartanak a kertekben kora tavaszi díszként, de akár nagyon értékes porzói miatt termesztik is. A tarka sáfrány védett növény, porzója korántsem alkalmas húslevesek színezésére és kertben sem érzi olyan jól magát, mint e célra nemesített társai. Ezért csodáljuk meg, ha fényképezni akarjuk, fotózzuk kint az erdőben, majd hagyjuk, hogy az utánunk jövők is élvezhessék szépségét.

HBN–Konyhás István