Tavaszi lomtalanítás – átmeneti megoldással

Tavaszi lomtalanítás – átmeneti megoldással
© Fotó: Illusztráció – erdőszélen, dűlőúton
Létavértes – Olyan megoldást kell találni, ahol nem a többség jár rosszabbul néhány guberáló miatt.

Az előző évek kedvezőtlen tapasztalatai alapján az idei lomtalanításkor a lakosoknak nem a lakóingatlanok elé kell kirakni a fölöslegessé vált holmikat, hanem március 25-e és április 1-je között az önkormányzat által kijelölt két lerakóhelyre.

Korábban, a meghirdetett szállítási napokon, gépkocsival furikázó „lomosok” átválogatták és szétszórták a csomókba rendezett, zsákokba kötött tárgyakat, nem kevés bosszúságot okozva a hulladék-közszolgáltatást végzőknek és a lakosságnak.

Pár hét elteltével ezek a lomok szétszórva megjelentek a település külső részén. Ennek begyűjtése és elszállíttatása az elmúlt évben közel 1,3 millió forint többletkiadást jelentett az önkormányzatnak.

A szolgáltató tulajdonába kerül

Sok egyedül élő idős ember számára gondot jelent a lom kiszállítása a gyűjtőhelyre. Rokon vagy segítő szomszéd hiányában többen az önkormányzattól remélnek megoldást. A gyűjtés napján utcára kihelyezett lom jog szerint a szolgáltatást végző tulajdonába kerül, így az engedély nélküli „lomosok” ténykedése akár szabálysértési eljárást is vonhatna maga után.

– Turóczi Barnabás –