Tavaszi feltöltődés indul!

Akt.:
Tavaszi feltöltődés indul!
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Vitathatatlanul tavasz van: már kora reggel süt a nap, rügyeznek a fák, bokrok – ébredezik a természet.

Az ember szinte kimenekül a négy fal több hónapos fogságából, sütkérezik, élvezi a jó levegőt, de nem számol a lassan melegedő idő csalókaságával – és bármennyire is idilli a kép – könnyen összeszedhet egy kiadós megfázást. Miért? Mert a téli hónapok egyoldalú táplálkozása, és mozgásszegény mindennapjai erősen kimerítették immunrendszerünk tartalékait, s ahhoz, hogy ez helyreálljon, érdemes minél előbb feltölteni megfogyatkozott vitamin- és ásványianyag-készleteinket; méghozzá természetes forrásokból.

A vitaminok jelentősége

A vitaminok olyan kis molekulasúlyú szerves vegyületek, amelyekre az emberi szervezetnek feltétlenül szüksége van ahhoz, hogy zavartalanul működhessen. Mivel képtelenek vagyunk őket előállítani, mindenképpen kívülről kell bevinni a szervezetbe a kívánt mennyiséget.

A vitaminok élettani jelentőségét a múlt század elején ismerték fel, amikor a vitaminhiányos táplálkozás miatt egyes vidékeken betegségek és tömeges halálozások fordultak elő. Ilyen betegség volt a skorbut, amely a tartós tengeri úton résztvevőket tizedelte, a másik pedig a beriberi, amely Ázsiában a hántolt rizs fogyasztására való áttérés miatt alakult ki, ugyanis a maghéjban lévő vitaminok kimaradtak az étrendből.

A vitaminok katalitikus vagy szabályozó tényezőként kapcsolódnak be az életfolyamatokba, egy részük a szervezetben fehérjékhez kapcsolódik és enzimként vesz részt a biokémiai folyamatokban.

Napi vitaminszükségletünk függ az életkorunktól, az egészségi állapotunktól, az általunk végzett munka jellegétől.

Oldhatóságuk alapján két nagy csoportra osztjuk őket: zsírban oldódó vitaminokra (fontos tudni, hogy a fölösleg nem ürül ki a szervezetből – túladagolva felhalmozódhatnak, és betegséget okozhatnak), és vízben oldódó vitaminokra, ami túladagolás esetén sem okoz gondot, mert a fölösleg kiürül a szervezetből.

– Faar Ida –