Tavasz a Real Madriddal: jelentkezőrekord a tavaszi futballegyetemen

Akt.:
Tavasz a Real Madriddal: jelentkezőrekord a tavaszi futballegyetemen
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Az őszi kurzus után a legtöbb európai kupagyőzelem birtokosától tanulhatnak az edzők Debrecenben.

Az Ajaxtól a svájci válogatotton keresztül az AC Milanig Európa legjobb utánpótlás-képzési szakemberei tíz héten keresztül tartottak előadásokat tavaly ősszel mintegy kétezer hazai edzőnek a Debreceni Egyetem egyedülálló programjában, a Debreceni Futballegyetemen. Az intézmény a „3. misszió – Sport és tudomány a társadalomért Kelet-Magyarországon” című pályázat keretében tavaly szeptembertől novemberig szervezett kurzust, hogy az egyetemi hallgatók és az utánpótlásképzésben dolgozó edzők számára elérhetővé tegye a legkorszerűbb, európai szintű tudást és ismeretanyagot.

– A programsorozatot azzal a céllal indítottuk, hogy tudományos és szervező munkánkkal aktívan közreműködjünk a nemzetközi, bevált gyakorlatok hazai meghonosításában, a hazai utánpótlás-labdarúgás nemzetközi vérkeringésbe való bekapcsolásában. Emellett az egyetem együttműködik a külföldi felsőoktatási intézmények sportirányú projektjeivel: már évek óta rendszeres a kapcsolat a Barcelona utánpótlás-nevelését irányító szakembergárdával, a római Tor Vergata Egyetemmel. A Futballegyetem megszervezésével a hazai tudástranszfert és a nemzetköziesedést szeretnénk előmozdítani a sportág területén – tájékoztatott Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellára.


r2

Fotó: unideb.hu


A sikeres őszi konferenciát követően 2016. május 19-én a bajnoki címek és kupagyőzelmek alapján legeredményesebb spanyol klub, a Real Madrid módszertani igazgatója és két utánpótlás-edzője érkezik a Debreceni Futballegyetem meghívására a Nagyerdei Stadionba. Az elismert szakemberek hazai és külföldi labdarúgó edzőknek, testnevelő tanároknak, sporttudományos képzésben résztvevő egyetemi hallgatóknak adják át az utánpótlásképzésben szerzett tapasztalataikat, a modern, nemzetközi szintű ismereteket.

Előadást tart a konferencián az egyszerűen csak „Madridizmus-ként” emlegetett életérzésről, illetve annak magyar vonatkozásairól Szöllősi György, a Puskás Intézet igazgatója, Puskás Ferenc életrajzírója. Az utánpótlás nevelés fontosságát, illetve irányvonalát Spanyolországban az 1902-ben alapított klub ex U19-es edzője, Jose Toth Zele ismerteti, a Real Madrid filozófiáját és képzési módszereit pedig Juan Luis Martinez módszertani igazgató mutatja be. Az elméleti oktatást gyakorlat teszi teljessé a debreceni Nagyerdei Stadionban, az edzést Celador Rodriguez Tristán, az U17-es korosztály edzője vezényli, aki 2001 óta szakvezető a Királyi Gárdánál. Az évek alatt foglalkozott több korosztállyal: az U15-től az U19-ig.

Már több mint 1600-an regisztráltak a május 19-ei Debreceni Futballegyetemre. A magas létszám miatt nem csak a gyakorlati bemutatót, hanem az elméleti képzést is a stadionban, annak lelátóin tartják meg az előadók.

– Debreceni Egyetem –
hirdetés