Tavasszal elhagyják a várost

Tavasszal elhagyják a várost
Tavasszal elhagyják a várost - © Fotó: magánarchívum
Hajdúnánás – A természetvédő szerint jó, hogy a fakivágás a telelés után történt.

Egy vasárnapi hajdúnánási fakivágás kapcsán megkerestük a természetvédőket azzal a kérdéssel, hogy vajon a városok hatalmas fáit fészkelőhelynek tekintik-e az erdei fülesbaglyok vagy csupán télire húzódnak be az urbánus környezetbe a madarak.

Ahogyan beszámoltunk róla, a hajdúnánási rendelőintézet napelemes beruházása kapcsán néhány olyan fenyőfát kellett kivágni a belvárosban, amelyen erdei fülesbaglyok teleltek. Sokan attól tartanak, hogy az április eleji fakivágás lehetetlenné tette a baglyok költését.

Szólláth Tibor polgármester úgy kommentálta a történéseket, hogy egy város működése érdekében olykor ilyen, nem kedvelt döntést is meg kell hozni; a fakivágások kérdése különösen nehéz ügy, hiszen mindig körülbelül ugyanannyi ellenzője, mint kívánója van.

– Az erdei fülesbagoly hazánkban stabil állománnyal rendelkező ragadozó madár, amely novembertől márciusig kisebb csoportokba összeverődve telel, rendszerint városias környezetben. Ilyenkor a hazai állományhoz Európa északabbi részéről is csatlakoznak madarak, amelyeknek különösen kedvelt telelőhelyet jelentenek az alföldi mezővárosok. Előszeretettel választanak idős örökzöld fákat, facsoportokat (fenyőket, tujákat). Tavasszal a telelőhelyüket elhagyva párokba rendeződve foglalják el a fészkelő helyüket zömmel külterületi mezővédő erdősávokban, kisebb erdőfoltokban (nevükkel ellentétben kerülik a nagy, zárt erdőket). Ezért feltételezhető, hogy a kérdéses helyszínen az erdei fülesbaglyok nem költöttek, csak teleltek, így azzal, hogy az önkormányzat csak ezt követően vágta ki a fákat, inkább a példányonként 50 ezer forint eszmei értékű faj fennmaradását szolgálta – tájékoztatott Molnár Antal, a Zöld Kör egyesület elnöke.

HBN


A hír igaz, az öreg fenyőfák árnyékoltak
Hajdúnánás – A polgármesternek nem volt tudomása bagolyfészkekről a fenyőfákon.

hirdetés