Tavaly feltárt leletek alapján

A lelkes templomépítők
A lelkes templomépítők - © Fotó: Hajdúsági Múzeum
Hajdúböszörmény – A múzeum a zeleméri Csonkatoronynál templomépítő versenyt hirdetett.

Magyar Régész Szövetség és a Belügyminisztérium Örökségvédelmi Főosztálya koordinálásával az idén először rendezték meg a Magyar Régészet Napja elnevezésű országos rendezvénysorozatot. A kétnapos programsorozathoz – amelynek legfontosabb feladata a régészet mint tudomány népszerűsítése, kutatási eredményeinek megismertetése a nagyközönséggel – a Hajdúsági Múzeum is csatlakozott.

Történeti titkok

A „Találtam valamit” című kiállítás fogadta az érdeklődőket május 30-án, amely a tavalyi régésztábor során feltárt leleteket mutatja be.

Fotó: Hajdúsági Múzeum Fotó: Hajdúsági Múzeum ©

– Fontosnak tartottuk, hogy a leletek bemutatásával visszajelezzünk a város közönségének, lehetőséget teremtsünk arra, hogy a tavalyi résztvevők örömmel mutogathassák a különböző leleteket: „Ezt én találtam!” Nem utolsó sorban pedig igyekeztünk kedvet csinálni a táborban való részvételhez, ahol bárki részese lehet a város egykori történeti titkai megfejtésének – fogalmazott dr. Bálint Marianna.

Május 31-én a múzeum a zeleméri Csonkatoronynál templomépítő versenyt hirdetett. Milyen épület is állhatott itt valamikor? – Erre a kérdésre igyekeztünk választ adni. Elkészítettük a gótikus stílusban épült templom makettjét, amely megjeleníti a templom épületének tömegét, a torony, a templomhajó, a szentély és a sekrestye arányait. A templomépítőknek mintegy 150 darab kis kockából kellett a templom makettjét összeállítani. A viharos időjárás sem tudta a maroknyi, lelkes csapat kedvét szegni. A látszólag egyszerű feladat, azonban próbára tette a kis csapat kitartását, akik megtanulták, hogy egy épület stabil megépítéséhez néha bontásra is szükség van – folytatta dr. Bálint Marianna.

HBN

A teljes cikk a Napló pénteki számában olvasható.