TASZ: közpénzek elherdálását próbálták eltitkolni a sávolyi ügyben

A Fővárosi Bíróság úgy döntött, nyilvánosságra kell hozni a sávolyi motorversenypálya megvalósíthatósági tanulmányának eredetileg kitakart részeit.

A pert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és Bodoky Tamás újságíró indította az Magyar Fejlesztési Bank (MFB) ellen. A TASZ szerint nem véletlenül rejtegették a kérdéses adatokat. Gyakorlatilag a közpénzek pazarlásának lehetőségét próbálták a szerződéses konstrukcióba beépíteni – fogalmaz a szervezet hétfői közleményében.

A Fővárosi Bíróság április végi ítéletéből kiderül, hogy a szerződéstervezetbe egy opciós megállapodást foglaltak, amelynek értelmében a kizárólagos állami tulajdonú Magyar Turizmus Zrt.-n keresztül az állam 5 éven belül megvásárolhatta volna az adósságokkal terhelt versenypályát a beruházást MFB-hitelből finanszírozó befektetőcsoporttól. A jövedelmet biztosító üzemeltetési jogok azonban a jórészt magántulajdonban lévő cég kezében maradtak volna ezután is.

Az eredeti tervek szerint a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül az állam 15 milliárd forint hitelt biztosított volna a versenypálya megépítéséhez, és a Magyar Turizmus Zrt.-n keresztül további 20 milliárd forintot a MotoGP jogdíjakra. Amennyiben a Magyar Turizmus Zrt. 5 éven belül élt volna vételi jogával, úgy a pálya tulajdonjoga mellett a 15 milliárdos hitel törlesztése is az állami céget terhelhette volna. A pénzügyi manőver után a magyar állam egyik saját tulajdonú cége a magyar állam száz százalékos tulajdonú bankjának tartozott volna milliárdos összeggel, miközben a nagy profitot jelentő versenyrendezési és pályaüzemeltetési jogok a többségi magántulajdonban lévő cégeknek termeltek volna – hangsúlyozta a TASZ.

A motorverseny-pályáról szóló megvalósíthatósági tanulmányt a beruházó cég a közvélemény és a civil szervezetek nyomására 2010 februárjában hozta nyilvánosságra, de egyes részeket kitakartak. A bíróság megállapította, hogy az opciós megállapodás a Magyar Turizmus Zrt.-re vonatkozik, amely állami tulajdonban van, ezért “gazdálkodásának átláthatósága közérdek”. A megállapodás alapján a Sávoly Termálcentrum Kft. jogot biztosít a Magyar Turizmus Zrt.-nek a versenypálya megvételére, a megegyezett időponthoz képest 5 éven belül, legfeljebb 25 millió forintért. A megállapodás alapján a Magyar Turizmus Zrt. hozzájuthatott volna a versenypálya infrastruktúrához a kapcsolódó hiteltörlesztési kötelezettséggel együtt, amellett, hogy az üzemeltetőnek joga lett volna ellenszolgáltatás nélkül üzemeltetni a versenypályát 20 plusz 5 évig – áll a Fővárosi Bíróság ítéletében.

– Független Hírügynökség –