Tartósan áztató őszi esők

Tartósan áztató őszi esők
© Fotó: Getty Images
Debrecen – Hamisítatlan őszi idő, fokozatos lehűlés és újabb kiadós csapadék volt a jellemző.


A hónap eleji csendes, még kellemesen enyhe, szüreti időt csak időnként zavarta több felhő, illetve csapadék. A dekád végéhez közeledve több Földközi-tengeri ciklon csapadékzónája is érintette a Kárpát-medencét, sokfelé kiadós esőt okozva.

Esett rendesen

Az időszak teljes csapadékösszege területi átlagban 10-15 milliméter körül alakult, de egyes nyírségi területeken és Hajdú-Bihar megye déli tájain a 20 millimétert is elérte. Az évszakos átlagnál kisebb csapadékhozamokat csupán Szabolcs megye legészakibb részein jegyezhettünk fel, de 4-6 milliméter csapadék ott is lehullott 10-ével bezárólag. A talajok vízkészlete így örvendetesen gyarapodott a térség jelentős hányadán: a művelt réteg már egyáltalán nem mutat vízhiányt, sőt átmenetileg teljesen telítetté is vált. Az egy méter mélységű szelvényben 40-50 százalékos a telítettség szintje a szabadföldi vízkapacitáshoz viszonyítva, ez hozzávetőleg 100-120 milliméter deficitet jelent. A gyakori eső, a hosszan tartó felszíni nedvességborítás a lombozaton a növényvédelmi kockázatok növekedése mellett a gyümölcsök érését is hátráltatta, a betakarított termés minőségét ronthatta. Hasonlóan kedvezőtlen volt a sok nedvesség a betakarításra váró kukorica és napraforgó száradása szempontjából, de a talajmunkák végzését is gyakran korlátozta az igen nedves talajállapot. Jelentősebb szélerősödés alig fordult elő az időszakban, s a száradást hosszabb napos időszak sem segíthette, hiszen a hónap legelső napjait leszámítva ismét keveset láthattuk a napot. A napfénytartam dekádösszege csupán 45-50 óra között alakult, ami kevéssel a sokéves átlag alatt van.

Kicsit lehűlt

Hőmérséklet tekintetében szintén az ilyenkor megszokott érték körül, vagy az alatt végzett október első dekádja, a kezdeti kellemes napok viszonylag magas hőösszegét az időszak további, hűvös, esős napjai az átlag köré mérsékelték. Az éjszakák inkább kezdetben voltak hűvösebbek, sőt, csípősek. A derült hajnalokon mélyre, általában 4-10 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála, de néhol 1-4 fokos lehűlést is mérhettünk. A borúsabb, nedvesebb folytatás már magasabb minimumokat hozott, ám akkor a nappalok váltak hűvösebbé. A nappali csúcshőmérséklet hónap eleji 18-23 fokokat követően az időszak végére már mindenütt 15 °C alatt maradt, miközben a napi középérték is fokozatosan 10 fok alá csökkent.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –