Tartós tűzszünetre szólított fel az ETA politikai szárnyának vezetője

Az ETA politikai szárnyának, a Batasunának vezetője szerint tartós tűzszünetet kell hirdetnie a baszk szeparatista szervezetnek, mert csak demokratikus úton lehet elérni Baszkföld függetlenedését.

A börtönben ülő Arnaldo Otegi erről egy vasárnap nyilvánosságra hozott interjúban beszélt. Az ETA szeptember elején egy videó üzenetben jelentette be, hogy tűzszünetet hirdettek. A bejelentést a spanyol kormány szkeptikusan fogadta.

Az ETA-nak “egyoldalú és tartós” tűzszünetet kell hirdetnie, amelyet a nemzetközi közösség is elismer – jelentette ki a 2003-ban betiltott Batasuna börtönben ülő egykori vezetője, az El Pais című spanyol lapnak adott interjúban. Otegi kijelentette: ha előtte ülne az ETA vezetősége, közölné velük, hogy csak békés, és demokratikus úton lehet elérni a független Baszkföld kialakítását, és a fegyvereknek végleg el kell tűnniük a baszk politikai életből.

Otegit március másodikán két évig tartó börtönbüntetésre ítélték

Otegit március másodikán két évig tartó börtönbüntetésre ítélték, miután egy 2005-ös beszéde alapján bűnösnek találták “terrorizmus dicsőítésében”. Egy héttel később egy spanyol lap nyilvánosságra hozott egy lehallgatott telefonbeszélgetést, amelyben Otegi kijelentette: az ETA előtt két út áll: vagy csatlakozik a békés mozgalomhoz, vagy öngyilkosságot követ el.

A baszk szeparatista szervezet szeptember elején közölte, hogy tűzszünetet hirdettek, de a spanyol kormány szkeptikusan fogadta a “kevésnek és elégtelennek” nevezett bejelentést. Madrid a terrorista módszerekről való teljes lemondást szeretné látni a szervezettől, feltételek nélkül.

Az Európai Unió, és az Egyesült Államok által is terrorista szervezetként nyilvántartott ETA több mint negyven éve küzd Baszkföld függetlenné válásáért, és akcióikban 828 ember halt meg. Az ETA 2006 márciusában “tartós fegyverszünetet” hirdetett, de azt pár hónap múlva már vissza is vonta.

– Független Hírügynökség –