Tartós megoldás a sminkelésre

Sugár Zsanett sminktetováló munka közben
Sugár Zsanett sminktetováló munka közben - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A sminktetoválás hosszabb ideig, akár egy-három évig is megoldást jelenthet a napi sminkelés kiváltására.

Egy nő életében a sminkelés kardinális kérdés. A szemöldök formázását, a szemek és az ajkak sminkelését ma már olyan sminktetoválással is kiválthatjuk, mely teljesen természetesnek hat. Hogy jobban megismerjük ennek a folyamatnak a hátterét, Sugár Zsanett debreceni sminktetoválót kérdeztük.

Nem testtetoválás

– A sminktetoválást géppel vagy kézi eszközzel készítjük, élettartamuk 1–3 év, mely technika-, és jelentősen bőrfüggő. Nem tévesztendő össze a testtetoválással, ahol más pigmenteket használnak, illetve a bőr mélyebb rétegében dolgoznak. Mi, sminktetoválók, kifejezetten erre a szakterületre kifejlesztett pigmentekkel és gépekkel dolgozunk – mondta. Sokan amiatt ódzkodnak ettől a megoldástól, mert attól félnek, nagyon fájdalmas. Zsanett ezt a tévhitet is eloszlatja. Elmondta, hogy a mai sminktetováló gépek sokkal finomabbak és precízebbek, így az eljárás kevésbé fájdalmas.


Fotó: Molnár Péter

– Ma már szinte teljesen el lehet érzésteleníteni egy területet, de természetesen vannak olyan vendégek, akiknek alacsonyabb a fájdalomtűrő küszöbük, viszont ők is maximum kellemetlenségről számolnak be, nem fájdalomról. De előfordul az is, hogy a vendég elalszik tetoválás közben – fejtette ki.

Újabb és újabb lehetőségek

– Ma már nemcsak tusvonalat készíthetünk, hanem füstös szemhéjtetoválást is, amely akár több színből is állhat, így egy szépen beárnyékolt sminkelt hatásként dobja fel a hölgyek tekintetét.

Az ajaktetoválás területén a kontúrt felváltotta az ajaksatír, mely során a teljes ajkat tetováljuk egy színnel – mondta Sugár Zsanett, hozzátéve, hogy megjelent a 3D-s ajaktetoválási technika is, mellyel a száj optikailag dúsabbnak hat.

Akár 70 éves kor felett is

Arra is kíváncsiak voltunk, mely korosztály körében a legnépszerűbb a sminktetoválás a debreceni szakember szerint. – Összességében azt lehet mondani, hogy a 25 és 50 éves nők között a leggyakoribb. Ám a sminktetoválások fejlődésének köszönhetően már 70 éves kor felett is bátran sminktetováltatnak. Sajnos a kor előrehaladtával az ajak színe elhalványodik, a szemöldök szőre megritkulhat, és a szemhéj bőre is megereszkedik.

Ezekre tökéletes megoldás az úgynevezett „anti aging”, azaz fiatalító hatást tudunk elérni a sminktetoválással – mondta Sugár Zsanett, hangsúlyozva azt, hogy a közösségi oldalán egy-egy előtte-utána képpel szokta szemléltetni, mennyire nagy változást lehet elérni egy arcon egy jól elkészített sminktetoválással.

El lehet tüntetni?

A sminktetoválót arról is kérdeztük, van-e megoldás arra, ha valaki úgy dönt valamilyen okból kifolyólag, hogy inkább „megszabadulna” a sminktetoválásától. – Ha egy vendég nagyon bizonytalan, nem szoktam elkészíteni a tetoválását, hiszen nem gondolta még át rendesen, valóban szeretné-e. Viszont ha valaki azzal keres fel, hogy megválna régebbi vagy frissebb sminktetoválásától, többféle módszer áll a rendelkezésünkre: lézerrel vagy kémiai úton is „megszabadulhat” tőle – említette Sugár Zsanett. Elmondta, minden eltávolító módszer több alkalmat igényel, valamint általában egy hónapra van szükség az kezelések között, hogy a bőr regenerálódni tudjon. Hozzátette: a lézeres eltávolítással hatékonyan el lehet távolítani a sötét színű tetoválásokat, a világosakkal viszont jobban boldogul a kémiai. Tehát előfordulhat, hogy egy vendégnek mindkettőt igénybe kell vennie, hogy maradéktalanul eltűnjön a már nem kívánatos tetoválás.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fotó: Molnár Péter

– Én is eltávolíttattam a régi szemöldöktetoválásomat, mivel a régi divat szerinti satírt egy kellemes púderes hatásra szerettem volna kiváltani, így saját tapasztalatból mondom, teljesen jól működnek, ha jó eltávolító szakemberhez ­megyünk – mondta.

Természetes hatást kelt

A régi technikákat leginkább a barna ajakkontúr, az erősen satírozott szemöldök és szemhéj tusvonal jellemezte. Az elmúlt néhány évben azonban óriási innováción ment keresztül a szakma. Megjelent a szálazott szem­öldök, amely annyira természetesnek hat, hogy észre sem vehető rajta, hogy az egy tetovált szemöldök, illetve vannak modernebb satírozási formák is mint például az ombre vagy púderes satír. A két technika együttes használatával pedig kombinált szemöldököt is lehet készíteni, mely jól elkészítve egy szépen sminkelt szemöldök hatását kelti, nem egy tetoválásét.

Vass Kata


Munkában a hajspecialista
Debrecen, Hajdúszoboszló - A vendégnek meg kell találnia a fodrászát, a fodrásznak pedig a vendégét. Idén ötödik alkalommal rendezték meg az amerikai Hairbrained Video Awards versenyt. Több mint nyolcszáz alkotás közül ifj. Szél Sándor (Sasa) Awakening című kisfilmjét választották be az Even Furt...

Sok nő nem mer drasztikusan változtatni a frizuráján, mert attól tart, hogy a rövid haj nem nőies. A következő hölgyek viszont bebizonyítják, hogy igenis az. (Brightside) Fotók: 15 férfi, aki hihetetlenül sármos l...