Helyi közélet

2017.06.20. 15:37

A szemünk láttára…

<em>… értékelődhet le a termőföld, mégpedig drasztikus mértékben és belátható időn belül. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy ez afrikai ügy, és nem a mi problémánk, jó, ha tudja: a magyar gazdák sem dőlhetnek nyugodtan hátra, hiszen nálunk is egyre gyakoribbak az aszályok és más szélsőséges időjárási jelenségek, amelyek miatt muszáj (lenne) új szemléletet vinni a gazdálkodásba</em>. Petneházi Attila írása.

… értékelődhet le a termőföld, mégpedig drasztikus mértékben és belátható időn belül. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy ez afrikai ügy, és nem a mi problémánk, jó, ha tudja: a magyar gazdák sem dőlhetnek nyugodtan hátra, hiszen nálunk is egyre gyakoribbak az aszályok és más szélsőséges időjárási jelenségek, amelyek miatt muszáj (lenne) új szemléletet vinni a gazdálkodásba. Petneházi Attila

írása.

A láblógázás, az „ejh, ráérünk arra még” típusú „Pató Pál-i” hozzáállás bizony végzetes lehet. Elég csak arra gondolni, hogy a mai klímánk a 30–40 évvel ezelőtti bolgáréhoz hasonlít leginkább, vagyis komoly kihívások várnak ránk, magyarokra a nem is olyan távoli jövőben.

Európa éléskamrájaként több mint hiba, egyenesen bűn lenne tétlenül nézni azt, hogy a globális felmelegedés miatt akár harmadával is csökkenhet az európai termőföldek összértéke már rövid távon. Hiszen nemcsak a termést, de magát a termőföldet is sújtani fogja az a klímakatasztrófa, amelynek következtében például az olasz gazdák földjei (miként az egy uniós tanulmányban olvasható) drasztikus mértékben, 71(!) százalékkal értékelődhetnek le. Miközben tehát a kelet-európai gazdatársadalom azon igyekszik, hogy a földárak tekintetében legalább látótávolságba kerüljön a nyugat-európaiakhoz képest, észre sem veszi, hogy saját magát földönfutóvá teszi…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában