Tartani kell a távolságot

Ráfér a felújítás az épületre
Ráfér a felújítás az épületre - © Illusztráció: Chris Hondros/Getty Images
Hajdúszovát – A kötődés nem minden esetben célravezető – derült ki az iskolabővítés során.

Életveszélyes a helyi általános iskola Széchenyi utcai épülete, az úgynevezett Kardos-iskola” – tájékoztatta szerkesztőségünket Balogh Ferenc önkormányzati képviselő, aki elmondása szerint az intézmény állapotát évek óta figyeli, dokumentálja, s jelzi a képviselő-testületnek, nem sok eredménnyel. Az általa szerkesztőségünkhöz eljuttatott fotókon az látható, hogy az intézmény falai elváltak egymástól. Mint kifejtette, a régi iskolához 2008-ban újabb szárnyat építettek, amely súlyos hiba miatt távolodhatott el a régitől. Ráadásul – fogalmazott – az önkormányzat nem nyújtotta be kötbérigényét, s a kivitelezést végző cég a garanciális javításokat sem végezte el.

Nem kell kötődni

A képviselővel történt beszélgetés után kerestük a település polgármesterét, aki éppen a statikus szakemberrel és az iskolaigazgatóval tárgyalt.

Mint kiderült, 2007–2008-ra datálódik az iskolabővítés, akkor a százéves épületrészre födém és tetőtér épült, mellé pedig új szárny, vizesblokkal, lépcsőházzal. A riadalmat az keltette – fogalmazott Dezső Zsigmond statikus szakember, hogy az összeillesztés megszakadt, a vakolat leesett, s a takarólécek eltávolításakor előtűnt a rés a falban. – Ilyen esetben, amikor két különböző korú és műszaki tartalmú épület kapcsolódik össze, 3 centiméteres hézagot kell hagyni, s abban dilatációs profilt elhelyezni. Hangsúlyozom, az előírásoknak megfelelően történt a bővítés, a bakit akkor követte el a kivitelező, amikor kulturáltan, szépen, vakolással simította össze a két részt, a földre ­aljzatbetont öntöttek, s a csempék közé csak pár milliméteres hézag került.

Erre nincs szükség, hiszen mozog az épület, szabadon kell hagyni a pár centis területet.

Az épület nem életveszélyes, sőt nem is veszélyes, a problémát kell orvosolni. Mindezek hallatán nagy kő esett le a szívéről Bergmann László iskolaigazgatónak is.

HBN-BB

A teljes cikk a Napló pénteki számában olvasható.