Tartalmas évadot zár a Debreceni Filharmonikus Zenekar

Sikeres és tartalmas évadot zár a Debreceni Filharmonikus Zenekar és a Debreceni Kodály Kórus – hallhattuk Mocsáriné Dobos Ilona megbízott igazgató értékelésében.

A két társulat mindemellett bizakodóan nézhet a következő évad elé – derült ki a keddi évadzáró társulati ülésen. Teljesült a műsorterv, mint ahogy az a cél is, hogy az előadó-művészeti törvényben foglaltak szerint az első kategóriába minősítteti magát a két gárda, s ehhez nehéz követelményrendszernek kellett megfelelni, nagyon sok munkával. Az idei minisztériumi támogatások csökkentek, a zenekar 24 millióval, a kórus 5 millióval kap kevesebbet, de az elszámolás kedvezőbb; mindenesetre, ez azzal jár, hogy ebben az évben nem tudnak nagy értékű hangszereket beszerezni.
A szezon mérlegéhez tartozik az is: az év elején távozott Herboly Domonkos igazgató. Az utódját kereső pályázat első fordulója eredménytelen volt, s június végével zárul a második szakasz. Másfelől, tavaly november óta a kórusnak új vezető karnagya van Pad Zoltán személyében.

A minőség súlya

A megbízott igazgató szavai szerint a zenekar és a kórus nagy súlyt fektet a művészeti minőségre, s evégett meghallgatásokat végeznek. A kórusnál ez már megtörtént, a zenekarnál pedig őszre várható. Annál inkább is szükséges az ilyenfajta belső minősítés, mert egy, a zenekarok szövetsége által kidolgozott törvényjavaslat szerint később még inkább előtérbe kerül majd ez a minőségi szempont, a támogatáskor is tényező lenne – ismertette a megbízott igazgató. Két új honlapot terveztettek továbbá, s fontos felújításokat is szeretnének elvégeztetni a zenekar és a kórus székházában.
A további célok hasonlóan alakulnak, mint eddig: ismét az I. kategóriás besorolást célozzák meg, s a bérletesek számát növelnék, ahogy a jegy- és bérletárbevételt is. HBN

„Nem vezetetlen”

Halász János leköszönő kulturális alpolgármester az évadzárón többek között arról szólt: nincs kizárva, hogy ezúttal is eredménytelenül zárul az igazgatói pályázat, mint ahogy az sem, hogy eredményes. Mindenesetre addig sem kell aggódni a társulatok tagjainak, ugyanis, az alpolgármester szavai szerint, ebben az átmenetinek tekinthető időszakban sem akadtak olyan problémák, amelyek miatt azt kellene érezniük, hogy vezetetlen az intézmény. Mint országgyűlési képviselő és államtitkár arról is beszélt: az előadó-művészeti törvény hibáit módosításokkal fogják kijavítani, ősszel több ponton nagyobb horderejű változásokat fogadhatnak el a jogszabályban, a korábbiakkal ellentétben vidéki szempontokat is figyelembe véve; ezek után egyébként „a mi zenekarunknak, kórusunknak” is előnyösebb lesz – véli Halász János.

Elismerések az évadzárón

Kritikusok díja: a gordonkaszólam
Az évad zenekari művésze: Csősz János trombitaművész (a zenei világnapon adják át)
Az évad énekkari művésze: Molnár Andrea (a zenei világnapon adják át)
Az évad ifjú énekművésze: Vígh Szabolcs
Az évad ifjú zeneművésze: Tihanyi-Géczy Mirjam
Rubányi Vilmos-díj: Gólya Erzsébet
Gulyás György-díj: Susán Mónika
Nívódíj: Szűcs Ferenc énekművész, Bicskey Gábor oboaművész

Jubileumi elismerések

25 éve a Debreceni Filharmonikus Zenekar II. hegedűművésze: Hauck Mátyásné
25 éve a Debreceni Filharmonikus Zenekar klarinétművésze: Vas József
25 éve a Debreceni Filharmonikus Zenekar trombitaművésze: Csősz János
30 éve a Debreceni Kodály Kórus énekművésze: Zsengellérné Varga Valéria
30 éve a Debreceni Filharmonikus Zenekar nagybőgőművésze: Várady Szabó László