Tárt karokkal várt befektetők

Akt.:
Fürdőfejlesztés után iparfejlesztésre készülnek Berettyóújfaluban
Fürdőfejlesztés után iparfejlesztésre készülnek Berettyóújfaluban - © Fotó: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – A polgármesterek szerint a gazdaság fejlesztése elsődlegesen a cégekre ró feladatot.

Mivel Berettyóújfaluban a meglévő ipari park gyakorlatilag már évekkel ezelőtt betelt, a polgármester és kollégái nem igazán tudnak mit mondani (pontosabban mutatni) azoknak a potenciális befektetőknek, akik közművesített területet keresnének a vállalkozásuk számára.

Hiába kopogtatnak

Befektetők (érkezzenek bár elektronikai, szerszám-, élelmiszeripari vagy más területről) szinte havonta kopogtatnak nálunk azzal, hogy szívesen betelepülnének, de egyelőre nincs hová. Ezért döntött úgy a testület, hogy a város határában több mint hét hektáros területen egyenként 2-4 ezer négyzetméteres, közművesített ipari telkeket alakítunk ki, mégpedig zöldmezős beruházás keretében európai uniós segíséggel. Erre a célra a maximálisan igényelhető egymilliárd forintra pályázunk, és ha nyerünk, ahol felkészülten várhatjuk, hogy a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése elérje a településünket” – adott hangot optimizmusának Muraközi István polgármester, aki annak ellenére bizakodó, hogy tudja: erre a célra a megyében (Debrecent leszámítva) 6,8 milliárd forint jut összesen. A települési vezető ebben a tekintetben a közeli Nagyváradot tekinti követendő példának, bár maga mondta, hogy a romániai város egyben konkurencia is Berettyóújfalu számára.

Kinek mi a dolga?

Polgáron abból indulnak ki, hogy a kerékpárút fejlesztése, az oktatási intézmények korszerűsítése, vagy a szociális ellátórendszer bővítése mind olyan projekt, amelyek, ha áttételesen is, de végső soron a helyi gazdaság élénkítéséhez járulnak hozzá. Tóth József polgármester szóba hozta például a Polgárt Tiszaújvárossal összekötő kerékpárutat, ami ha megvalósul, az a helyi munkaerő mobilitásának a javulását eredményezi. „Ugyanez mondható el a megújuló szociális intézményrendszerről, vagy az óvoda és az iskola korszerűsítéséről” – mondta a polgármester, aki szerint az önkormányzat a gazdaság élénkítéséhez települési-szabályozási tervek készítésével, rugalmas hatósági ügyintézéssel vagy akár konzorciumi együttműködésben való részvétellel tud hozzájárulni, de új munkahelyek létrehozása elsődlegesen a vállalkozók feladata.

Gázkutakat rejt

Nagyhegyesen van egy 6,5 hektáros, ipari célra kijelölt legelőterület, ahol az önkormányzat szívesen látna befektetőket. Bajusz Istvánné polgármester elmondta, hogy bár szerencsére több komoly cég is működik a faluban, azért szabad munkáskéz akad még bőven. Ennek bizonyságaként megemlítette, hogy egész évben átlagosan félszáz közmunkást foglalkoztatnak, ami beszédes adat. „Az említett 6,5 hektár viszonylag kis ráfordítással közművesíthető, a gond inkább az vele, hogy a föld helyenként holt csővezetékeket és felszámolt gázkutakat rejt, ezért oda bármit építeni csak a MOL tudtával és egyetértésével lehet. Meg aztán azért sincs túl nagy tülekedés a területért, mert a befektetőnek szigorú elvárásokat kell teljesíteni. Például három év alatt a telket be kell építeni. Muszáj volt feltételeket szabni, mert korábban volt példa arra, hogy valaki csak a földterületet akarta fondorlatos módon a falutól megszerezni” – tudatta a települési vezető.

– Petneházi Attila –


Leveszi róluk a terhet

Téglás a gazdaságfejlesztés terén viszonylag szerencsés helyzetben van, mivel a városban működő HAJDU-cégcsoport nagyrészt leveszi az önkormányzat válláról az ezzel kapcsolatos feladatokat. Bár Czibere Béla polgármester hangsúlyozta, hogy a város is szeretne pályázni például egy olyan inkubátorházra, ami több funkciós szolgáltatóházként a gazdaság szereplőit segítené boldogulni. Azonban a település elsődlegesen azokra a területfejlesztési pályázatokra fókuszál, melyek segítségével folytatódhatnak a már megkezdett infrastruktúrális fejlesztések.

Nagyítóval kell az érdeklődőket keresni
Hajdú-Bihar – A kistelepüléseken nem pusztán a polgármester jó szándékán múlik a gazdaságfejlesztés.

hirdetés