Társasházak napja Hajdú-Biharban is

Hajdú-Bihar – A hét első három napján az ország valamennyi kirendeltsége nyitva állt azok előtt, akik a társasházakkal kapcsolatban felmerülő kérdéseikre kerestek választ. Konzultációra egész évben van lehetőség, ám a nyílt napok keretében ezt a szokásosnál is könnyebben tehették meg a lakástulajdonosok, bérlők, a társasházak kezelői, valamint a közös képviselők.

A katasztrófavédelem által szervezett esemény keretében Hajdú-Bihar megyében három kirendeltségen fogadták az érdeklődőket a hatósági szakemberek, akik ismertették a tűzvédelmi szabályzókkal kapcsolatos általános tudnivalókat, valamint a felmerülő kérdésekre is válaszoltak. Többeket érdekelt a társasházak közlekedőinek szabályszerű használata. Nem egy ember beszélt arról, hogy a kerékpárokat gyakran a folyosókon tárolják a lakók, hiszen az öregebb társasházakban nincsenek kifejezetten e célra kijelölt helyek. A hatósági szakemberek elmondták a lépcsőházakra vonatkozó szabályokat, illetve kiemelték a menekülési útvonal szabadon hagyásának fontosságát. Szintén felvetődött, hogy tűzvédelmi szempontból megengedhető-e, ha hulladékledobó helyiségekben szintenként szelektív hulladékgyűjtő zsákokat helyeznek ki. A hatósági szakemberek azt javasolták, hogy a száraz felszálló vezetékek elérhetősége érdekében hagyják szabadon ezeket a helyiségeket – olvasható a megyei katasztrófavédelem honlapján.

A közös képviselők sok más mellett arra voltak kíváncsiak, hogy az elektromos főkapcsoló helyiségek vagyon-, illetve balesetvédelmi okokból zárva tarthatóak-e. A megye hatósági szakembere elmondta, hogy tűzvédelmi szempontból helytelen a lezárás, hiszen a füsttel telítődött épületbe érkező tűzoltók első dolga áramtalanítani, márpedig egy lezárt szekrény esetében ehhez kézi feszítővágó eszközt kell használniuk, amelynek alkalmazása során szikra is keletkezhet. Nemcsak időnyerés miatt fontos tehát a főkapcsoló-helyiségeket nyitva tartani.

A három nap alatt Hajdú-Bihar megyében csaknem száztízen vettek részt a konzultációkon, közülük legtöbben a debreceni kirendeltséget keresték fel.