Társasági élet a vámospércsi fák hűsében

Koszorúzás, ünnepi köszöntők, valamint látványos utcai felvonulás is szerepelt az esemény programkában
Koszorúzás, ünnepi köszöntők, valamint látványos utcai felvonulás is szerepelt az esemény programkában - © Fotó: Kovács Péter
Vámospércs – Barátkoztak, ismerkedtek, véleményt cseréltek a vendégek a vámospércsi találkozón.

Hajdúvárosok találkozója zajlott a napokban Vámospércsen, ahol az esemény programokkal legjobban megtöltött napja a szombat volt. A sportpályán felállított színpadon felléptek a hajdúsági hagyományőrző és kulturális csoportok, majd késő délutántól a sztárvendégek szórakoztatták a közönséget.

„A birkának még melegebb”

Előtte azonban élénk társasági élet zajlott a sportpályát szegélyező árnyas fák hűsében. A házigazda vámospércsiek mellett ott voltak a vendégek is, mindannyiukban közös volt, hogy főztek.

– Magunknak székelykáposztát, a zsűrinek pedig slambucot – vágja rá kérdésünkre Szabó Jánosné, aki a vámospércsi Háziasszonyok Klubja tagjaként éppen a káposztás ételt kavargatja a hatalmas bográcsban. – Jó a társaság, nézzük a műsort, kellemesen töltjük el az időt. Csak ilyen alkalmakon tudunk találkozni a szomszédos településeken élőkkel. Megosztjuk egymással főzési tapasztalatainkat. Hiába élünk egymáshoz közel, mindenhol más és más a hagyomány – magyarázza a társaság szakácsával, Sós Ferencnével.

Fehér inges, fekete nadrágos, fekete zekés férfitársaságot szólítunk meg kicsit távolabb a vámospércsiektől. – A birkának még melegebb a bundája, neki is el kell viselni a hőséget – nevetnek vidáman. Kiderült róluk, hogy Polgárról jöttek és hamarosan színpadon mutatják be hangszer- és énektudásukat. – Mi vagyunk a Tiszavirág Citerazenekar, Bacsa Gyula, Bandula József és Dobos Antal. Polgár környéki és Tisza-menti dalokat adunk elő. De jöttek velünk gyerekek is, ők mazsorettek, szintén bemutatják tudásukat. Az asszonyok mindeközben főznek, slambucot, és persze hús is kell, tehát lesz húsos étel is.

HBN–KZS