Társadalmi robbanástól tart a görögök 80 százaléka

A görögök csaknem 80 százaléka attól tart, hogy társadalmi robbanáshoz fog vezetni az ország gazdasági válsága.

Ez derült ki a Kathimerini című görög lap által pénteken közzétett felmérésből. A felmérés szerint nagyon kevesen derűlátóak a jövőt illetően. A megkérdezettek 69 százaléka szerint a helyzet romlani fog, csupán 12 százalék vélte úgy, hogy javulás történhet.

Májusban a csődtől fenyegetett görög kormány 110 milliárd eurós mentőcsomagot kapott az Európai Uniótól, és kisebb részben a Nemzetközi Valutaalaptól, cserébe pedig engedett a nemzetközi szervezetek követelésének, hogy léptessen életbe drasztikus kiadáscsökkentő intézkedéseket.

A valamivel több mint ezer ember megkérdezésével végzett felmérés szerint a görögök 72 százaléka úgy véli, hogy a görögországi gazdaság rossz irányban megy. A negatív hangulat ellenére a megkérdezettek 45 százaléka elfogadta a megszorító intézkedéseket elrendelő kormánypártot, a szociáldemokrata PASZOK-ot ( Pánhellén “Összgörög” Szocialista Mozgalom). A felmérés szerint a görögök 27 százaléka támogatja csak a konzervatív ellenzéki Új Demokráciát.

A felmérés szerint a görögök 45 százaléka tartja Jeórjiosz Papandreu kormányfőt alkalmasnak az ország vezetésére, és csak 18 százaléka gondolja azt, hogy az ellenzéki Antonisz Szamarasz jobb lenne miniszterelnöknek. 40 százalék bizalmatlan mindkét politikussal szemben. Mind Papandreu, mint Szamarasz népszerűségi indexe nagyjából tíz százalékot zuhant az elmúlt két hónapban.

– Független Hírügynökség –