Taroltak a Hajdú-bihari települések a Belügyminisztériumban

Akt.:
Taroltak a Hajdú-bihari települések a Belügyminisztériumban
© Fotó: Miska Andrea
Hajdúdorog – Nem minden polgármester csinálja egyformán, nyilván azok vannak itt, akik kiemelkedően jól végzik a munkájukat – fogalmazott Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium Önkormányzati államtitkára 2015. november 5-én Budapesten a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok című programjának záró konferenciáján.

A program 2008 óta létezik, melyet az Európa Tanáccsal közösen hajt végre a TÖOSZ, a Belügyminisztérium, a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, amelyhez csatlakozott az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága, és a Miniszterelnökség is. A rendezvény célja ösztönözni a jó gyakorlattal rendelkező, innovatív és kreatív önkormányzatokat arra, hogy bemutassák tevékenységüket kiemelve a más településen is megvalósítható gyakorlatokat.

Fotó: Miska Andrea Fotó: Miska Andrea ©

Az előző 4 év gyakorlatát alapul véve Hajdúdorog Város Önkormányzata idén is abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a 43 nevezett közül jutott az első öt település közé, a szintén Hajdú-Bihar megyei Tetétlen község Önkormányzata mellett, akik idén debütáltak a döntősök között. A 2015. évi záró konferencia során a finalista települések közfoglalkoztatásról szóló prezentációinak bemutatása után, a roma nemzetiségi önkormányzatok együttműködési és a gazdálkodó települések programjai kerültek bemutatásra. A csütörtök délelőtti izgalmaknak az eredményhirdetés vetett véget a Belügyminisztérium Márvány Aulájában. A települések polgármesterei munkájuk elismeréseként dr. Zongor Gábor TÖOSZ főtitkár, Schmidt Jenő TÖOSZ elnök és Csampa Zsolt a Belügyminisztérium önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkárától vették át jól megérdemelt jutalmukat.

Fotó: Miska Andrea Fotó: Miska Andrea ©

Hajdúdorog „Öngondoskodás a szociális kihívások megoldására” című projektje, mely a brikettgyártást hivatott bemutatni a 3. helyezést érte el, így a Miniszteri Elismerő Oklevél mellé 1.000.000 forintot nyert. Tetétlen község prezentációja „Együtt, egymásért, a településünkért” címmel az előkelő első helyezést tudhatja magáénak. A strucctenyésztés bemutatásáért járó elismerő oklevél mellett 3 millió forinttal gazdagodott a község önkormányzata.

Fotó: Miska Andrea Fotó: Miska Andrea ©

Csige Tamás polgármester az alábbi szavakkal méltatta a program sikerességét: Azt hiszem igazán nincs miért szégyenkeznünk, bronzérmesek lettünk. A Miniszteri Elismerő Oklevél mellé 1.000.000 forintot sikerült nyernünk. Köszönet minden kollégának, aki a mai nap, illetve a program sikeréhez hozzájárult! Még vannak jó ötleteink! A tavalyi pályamunkánk, ma már minisztériumi ajánlásként került be a 2016-os tervezési időszak programozásába. Kreativitásunk határtalan, amihez szükséges a dolgozók aktivitása is. Ezúton is köszönöm nekik, hogy idáig is eljuthattunk.

– Miska Andrea –