Taroltak a debreceniek az uszonyosúszók országos bajnokságán

Akt.:
Szabó Anita lehengerlő teljesítményt úszott
Szabó Anita lehengerlő teljesítményt úszott - © Fotó: Debreceni Búvárklub
Eger, Debrecen – Minden előzetes várakozást felülmúlva, 31 országos bajnoki címet szereztek a Debreceni Búvárklub uszonyosúszói a hétvégén megrendezett Gyermek – Ifjúsági – Felnőtt Uszonyosúszó Országos Bajnokságon.


Az egri Bitskey Aladár Sportuszodában lezajlott viadalon gyermek korosztályban 6, ifjúsági korosztályban 12, a felnőttek mezőnyében pedig 13 megszerzett aranyéremmel a teljes honi mezőny legeredményesebbje lett a debreceni csapat, ráadásul a felnőtt női 4×100 méteres váltóban országos csúcsot is döntöttek.

Versenyről-versenyre javul a csapat

A váltó versenyszámokban megnyert 5 országos bajnoki cím is bizonyítja, hogy nagyon egységes csapatunk van, amelyből minden korosztályban találunk kiemelkedő teljesítményeket. A gyermekeknél Linzenbold Zsófia és Lipők Larion volt a legeredményesebb, az ifjúságiaknál Szabó Anita 9 egyéni és 3 váltó aranyérmével az egész verseny legeredményesebbje lett, a felnőtteknél pedig Senánszky Petra úszott 1-2 tizedmásodpercre a világcsúcsoktól.” – értékelte a csapat nem mindennapi teljesítményét Kókai Dávid vezetőedző.

A nagyobbaktól már-már megszokott jó teljesítmény mellett a csapat stabil lábakon is áll, hiszen a gyermek korosztályban Linzenbold Zsófia 4 egyéni aranyérme mellett a fiúknál is avattak bajnokot Lipők Larion személyében, ráadásul a Mészáros Ákos, Béres Attila, Pázmányi Sándor, Lipők Larion összeállítású váltó az egész verseny egyik legizgalmasabb futamában szerzett bravúros aranyérmet.

Négyen utazhatnak a világversenyekre

A hétvégén az is eldőlt, hogy a júliusi Junior Európa Bajnokságra Szabó Anita és Szűcs Rebeka utazhatnak, akik mindketten tagjai a 4×100 és a 4×200 méteres nemzeti váltónak, valamint 2-3 egyéni versenyszámban is rajtkőre állnak majd, ahol döntős helyezések szerepelnek a célkitűzések között. Az országos bajnokságon lehengerlő teljesítményt nyújtó, még csak 14 éves Szabó Anita élete első Európa-bajnokságára készül, ahol edzője szerint bármi elképzelhető: „Örülök, hogy mindketten kvalifikálták magukat, keményen megdolgoztak érte. Anita esetében a nemzetközi tapasztalatszerzés mellett célunk, hogy a versenyzés minden pillanatát élvezze, csakúgy, mint Rebekánál, aki a korábbi években szerzett rutinjával jó formába lendülhet az előttünk álló hetekben.”

Fotó: Debreceni Búvárklub Fotó: Debreceni Búvárklub ©

A felnőttek Kínában megrendezésre kerülő világbajnokságára Senánszky Petra és Kosina Gergő magabiztosan kvalifikálta magát, mindketten érmekért, sőt, aranyérmekért ugranak majd vízbe.

A háromszoros világ-, és Európa-bajnok Senánszky Petra bizakodva tekint a világbajnokságra: „Elsősorban az egyéni legjobbjaimon szeretnék javítani, amik a nemzetközi ranglistákat figyelve akár az aranyérmekhez is jók lehetnek. Kínában sosem lehet tudni, hogy jön-e eddig ismeretlen versenyző, de igyekszem úgy felkészülni, hogy ne érhessen meglepetés. A mostani országos bajnokságon is 1-2 tizedre voltam a saját világcsúcsaimtól, így nagyon bízom benne, hogy a hátralévő szűk 2 hónapban jól sikerül a formaidőzítésünk.”

A 2015. évi Gyermek – Ifjúsági – Felnőtt Uszonyosúszó Országos Bajnokság debreceni aranyérmesei:

Gyermek korosztály:

  • Linzenbold Zsófia: 50 és 100 méteres uszonyos delfin, 50 és 100 méteres uszonyos gyorsúszás
  • Lipők Larion: 50 méteres uszonyos gyorsúszás
  • Mészáros Ákos, Béres Attila, Pázmányi Sándor, Lipők Larion: 4×100 méteres uzsonyos gyorsváltó

Ifjúsági korosztály:

  • Szabó Anita: 50, 100 és 200 méteres uszonyos gyors, 50, 100, 200, 400 méteres uszonyos felszíni úszás, 50 és 400 méteres búvárúszás + „Mind közül a legjobb” összetett bajnoki cím
  • Dobránszky Hanna: 100 méteres búvárúszás
  • Makszim Csenge, Kiss Blanka, Dobránszky Hanna, Szabó Anita: 4×100 és 4×200 méteres váltó

Felnőtt korosztály:

  • Senánszky Petra: 50, 100, 200 méteres uszonyos gyors, 50 és 100 méteres uszonyos felszíni úszás, 50 méteres búvárúszás
  • Kosina Gergő: 100 és 200 méteres uszonyos gyorsúszás, 50 méteres búvárúszás, 50 méteres uszonyos felszíni úszás
  • Szenes Mátyás: 50 méteres uszonyos gyorsúszás
  • Szűcs Rebeka, Senánszky Petra, Szabó Anita, Senánszky Flóra: 4×100 és 4×200 méteres váltó, Országos Csúccsal!

– Debreceni Búvárklub –Sporthírek