Tarolt a Microsoft versenyén a debreceni egyetemisták orvosi alkalmazása

Akt.:
Tarolt a Microsoft versenyén a debreceni egyetemisták orvosi alkalmazása
© Fotó: Microsoft
Debrecen – Debreceni egyetemisták orvostanhallgatók felkészülését segítő alkalmazása nyerte a Microsoft országos innovációs versenyét.

A világ egyik legkomolyabb, kifejezetten fiataloknak és egyetemistáknak szóló technológiai versenyén, a Microsoft Imagine Cup magyarországi döntőjén a debreceni fejlesztőkből álló MEDcases csapata lett az abszolút győztes: orvosi diagnosztikai alkalmazásuk segítségével az orvostanhallgatók és fiatal orvosok a virtuális valóságban, szimulált betegeken és a diagnosztikus módszerek teljes skálájának felhasználásával, emberéletek veszélyeztetése nélkül készülhetnek fel a jövőbeli klinikai hivatásukra.

A négyfős csapat három tagja is a Debreceni Egyetemhez kötődik, Tóth Gábor orvosként végzett és jelenleg az egyetem PhD-hallgatója, csakúgy, mint Vincze János, aki az orvosi mellett a programtervező informatikus szakot is elvégezte, Katona Tamás pedig jelenleg a programtervező informatikus mesterképzés végzős hallgatója. A csapat egyetlen hölgy tagja, a debreceni Herdon Andrea a Budapesti Corvinus Egyetemen tanul gazdasági és marketing szakirányon.

– Tanulmányaink során azt tapasztaltuk, hogy az orvosi diagnosztikához szükséges komplex gondolkodást tankönyvekből és előadásokból nehéz megtanulni, így született az ötlet, hogy a legmodernebb technológiák felhasználásával biztonságos környezetben lehessen azt gyakorolni. Alkalmazásunkban virtuális beteg jelennek meg a felhasználók számára, akik valamilyen panasszal és tünetcsoporttal jelentkeznek az applikáció „szakrendelőjében”. A programban rendelkezésre áll majd a diagnosztikus lehetőségek teljes tárháza, a leghatékonyabb, leggyorsabb módon kell eljutni a diagnózishoz. Ez segíti a rezidensként való helytállást: amikor a frissen végzett orvosok döntések elé kerülnek, akkor csökkenhet a felesleges vizsgálatok és az esetleges félrediagnosztizálások száma – összegezte a fejlesztést Tóth Gábor.

A fiatal fejlesztők célja, hogy az összes ismert betegséget megjelenítsék a programban. – Az adatbázis bővítésében a Debreceni Egyetem orvosai vesznek részt, akik hamarosan kezükbe vehetik az első verziót, amibe eseteket tudnak felvinni. Ezt követi majd egy tesztidőszak, amikor debreceni orvostanhallgatók és orvosok próbálhatják majd ki a MEDcases nevű alkalmazást – tájékoztatott Vincze János.

A programot angol nyelven fejlesztik, az áprilisi hazai forduló után néhány hét múlva a közép-európai megmérettetés vár a fiatalokra, amire már az applikáció próbaverzióját is a zsűri rendelkezésére kell bocsátaniuk. Amennyiben a nemzetközi versenyen is díjazzák az egyedülálló programot, utána nyáron a világdöntőn, Seattle-ben folytatódhat a Microsoft Imagine Cup a debreceni fiatalok számára.

A programnak természetesen lesz magyar nyelvű verziója is, és valamennyi ismert mobilplatformra letölthető lesz a felhasználóknak.

– unideb.hu –