Tárlatok, elismerések, emlékek

Az erdélyi testvértelepülésről hat tanácsos is érkezett a delegációval. Őket a községháza dísztermében fogadták Földes elöljárói
Az erdélyi testvértelepülésről hat tanácsos is érkezett a delegációval. Őket a községháza dísztermében fogadták Földes elöljárói - © Fotó: Péter Imre
Földes – Erdélyi vendégekkel együtt emlékeztek Földes gazdag múltjára a település napján.

Tíz évvel ezelőtt, Földes napján ünnepi képviselő-testületi ülésen írták alá azt a testvértelepülési megállapodást, amelyet az Erdélyben, Székelyföldön fekvő Marossárpatakkal kötött Földes Nagyközség Önkormányzata.

A polgárai egyenjogúságáért

240 évvel ezelőtt – 1779. április 14-én – Földes 15 évi pereskedés után pert nyert Szabolcs vármegyével szemben, így visszaszerezte a korábban elvitatott törvényhatósági, községi helyhatósági jogkörét. E történelmi jelentőségű napra 1991 óta, április 14-én Földes napjaként emlékezik a nagyközség lakossága. A település 240 esztendővel ezelőtti cselekedetére évről évre való emlékezés nemcsak a földesiek identitástudatát erősíti, hanem jelentős közösségformáló ereje is van, hiszen minden alkalommal színvonalas programokkal rukkol elő a nagyközség vezetősége.

A Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a falu ünnepére készülve rendezvényeken, sportversenyeken emlékezett az egykori nemesi község múltjára. Megrendezték a Szuperdiák vetélkedőt, melyet az idén Nagy Ágnes 8/b, és Nagy Attila 8/a tanuló nyert meg. A hagyományszerű, 1779 méteres falumérföldfutást az idén elmosta a már régen várt eső. Délután a Karácsony Sándor Közösségi Házban megnyitották a negyedik alkalommal megrendezett amatőr alkotóművészeti kiállítást. A helyi kiállítók mellett Marossárpatakról Nagy Emma és Gábor Mária varrottasait, Gálfi Tibor és Vajda Péter fafaragásait is megtekinthette a megnyitó közönsége.

Tízéves munkakapcsolat

Erdélyi hattagú önkormányzati delegáció jelenlétében tartották meg április 12-én kora este az ünnepi képviselő-testületi ülést. A ma már történelemmé lett egykori áprilisi napra, az itt élők összetartozásának ünnepére Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester emlékezett.

– Az elmúlt 240 év összekovácsolta Földes szorgalmas lakóit, akiknek összefogása ma is élteti a települést – hangsúlyozta. Kiemelte, a testvértelepülési viszony eredményes, élő kapcsolatokat eredményezett több területen.

Az ünneplő települést a testvértelepülés nevében köszöntötte Marossárpatak tanácsa. A település polgármestere, Kozma Barna köszöntőlevelét Mózes Sándor tanácsos tolmácsolta.

Az ünnep alkalmából Földes képviselő-testülete a község lakóiért végzett áldozatos tanári, sportvezetői és közéleti tevékenysége elismeréseként a Földes Községért Emlékérem kitüntetéssel jutalmazta Pércsi Imrét. Szakmai és helytörténeti gyűjtő- és civil szervezeti közösségi munkájáért a Kállay László-díj Földes Község Közéletéért elnevezésű elismerésben részesítette Aranyi Gyulát. Az ünnepi testületi ülésen átadták az iskolai versenyek díjait, majd a helyi közösségek műsorral köszöntötték az ünneplő települést.

– Péter Imre –