Tanulság: a pénznek nem otthon, a hűtő alatt a helye – Milliókat loptak az öregektől Berettyóújfaluban

Tanulság: a pénznek nem otthon, a hűtő alatt a helye – Milliókat loptak az öregektől Berettyóújfaluban
© Illusztráció: telegraph.co.uk
Berettyóújfalu – Hat év, illetve hat év négy hónap fegyházbüntetésre ítélték annak az ügynek az első- és másodrendű vádlottját, akik egy idős, berettyóújfalui házaspárt raboltak ki, s közel 10 millió forintot zsákmányoltak 2009-ben. A harmad-, negyed- és ötödrendű vádlottak bűnsegédként elkövetett rablás miatt 4 év 8 hónap börtönbüntetést kaptak – tájékoztatott Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék szóvivője.

A férfiakat jelentős értékre, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás, személyi szabadság megsértése és magánlaksértés bűntettében mondták ki bűnösnek.

A tippadónak is jutott

A 84 és a 80 éves sértett egész életükben takarékoskodtak, így jelentős összeggel rendelkeztek. Az házaspár 2009-ben a válság hatására úgy döntött, bankszámlájukon gyűjtött pénzüket is kiveszik és otthon dugják el. Egy éjjel viszont rájuk rúgták a bejárati ajtót. Az első és a másodrendű vádlott maszkban, kesztyűben, vasrúddal felfegyverkezve támadt rájuk, megfenyegették őket, hogy elvágják a torkukat, ha nem árulják el a pénz rejtekhelyét. Mindeközben a negyed- és ötödrendű vádlott az udvaron, a harmadrendű vádlott az utcán, az autóban őrködött. Az idősek félelmükben sorra elmondták a rejtekhelyeket. A házaspár előbb egy néhány tízezer forintot rejtő helyet árult el, majd azt, hogy két és fél millió forint a fagyasztóláda alatt van. „Ez kevés, tudjuk, hogy itt több pénznek kell lennie még” – hangoztatták és felszólították őket, hogy búcsúzzanak el egymástól. Az idős asszony végül elárulta: mintegy hétmillió forint van a sparhertben. A férfiak magukhoz vették a pénzt, majd távozásuk előtt harisnyákkal összekötözték az öregek kezét-lábát. A rablók felosztották egymás között a csaknem 10 millió forintot, a zsákmányból az ismeretlen tippadó is részesült. Röviddel a bűncselekmény elkövetése után korábbi anyagi helyzetüket meghazudtoló módon, jelentős költekezésbe kezdtek.

Belerokkant

Az eljárás során a vádlottak egymásra is tettek terhelő vallomást, DNS nyomokat is rögzített a rendőrség, de védett tanú is segítette a bíróságot. Az idős asszony egészségi állapota a rablás miatt olyannyira megromlott, hogy őt nem tudta a törvényszék kihallgatni. Ügyészség minden vádlottnál három nap gondolkodási időt tartott fenn, a vádlottak védői fellebbeztek. Az első és másodrendű vádlott egyébként más ügyben szabadságvesztését tölti, a másik három férfi ügyében a bíróság fenntartotta a lakhelyelhagyási tilalmat. A vádlottaknak a csaknem 5 és fél millió forint bűnügyi költség mellett a két sértett számára 9,7 millió forintot kell megfizetniük.

HBN
hirdetés