Otthonunk

2020.07.09. 11:20

Kidobjam, ne dobjam? Azon tűnődtem…

Nincs min tűnődni. Tisztelt Vásárló, eljött a csere ideje! Most már bárki meg tudja fizetni a Greenled.hu led világításait, mellyel közel 90 százalék áramdíj takarítható meg. A következőkben adunk néhány hasznos tanácsot ehhez az okos döntéshez.

Greenled.hu

Debrecen, Árpád tér 6.

Facebook-oldal ITT

Telefon: (52) 954 032

Első lépés: a világítás fényerejének és szórásszögének meghatározása

Felkapcsoljuk a lámpát a sötétben és meghatározzuk, hogy a jelenlegi fényerő sok, elég vagy éppen kevés. Ezt követően megnézzük, hány watt volt eddig a beszerelt izzó, ezt elosztjuk átlagosan hat-tízzel és megkapjuk mekkora watt értékű led égőt vegyünk. Például egy olcsóbb, alacsony 40-70 lumen/watt /későbbiekben lm/W!/égőből a 100W izzó helyettesítésére 15-20W Led fényforrást kell vásárolnunk, amíg egy magas Life Light ledes lm/W értéknél elég egy 12W Led fényforrás. Tehát, amennyiben csak a wattot nézzük, akkor könnyen csalódhatunk. A tapasztalatok szerint a vásárlók erősebb fényt akarnak, mint ami szerintük eddig elég volt, tehát hiába jönne ki egy 60W izzó helyett, hogy elég a 6W Led, mégis inkább a 8W fogják választani. Hiszen a fényből sosem elég! A szórásszög határozza meg, hogy mekkora területet világít be az égő. Ez minél nagyobb, annál nagyobb terület lesz világos. A szűkebb szórásszögű /120-200°/ körte égők oldalra keveset világítanak, oldalfali és olvasó lámpákba viszont alkalmasak. Nagyobb szobák csillárjaiba egy 270°-os vagy ami teljesen világít oldalra, a 330°-os szórásszöget ajánljuk. Spot fényforrásnál a korábbi halogének csak szűk 15-40°-os szórásszögben voltak kaphatóak, a mai Led spot égők viszont már 15-120°-os szórásszögre is képesek.

Második lépés: a világítás színének a meghatározása

Korábban csak egy szín volt, mindenki ismeri a színét a 100W körte izzónak, nagyjából ez a 2700 kelvines meleg fehér fény. A led világítás megjelenésével sok led szín megjelent a 2400 kelvintől egészen a 15000 kelvinig. Minél magasabb az érték, annál hidegebb a fény. Tapasztalat szerint szobákba, fürdőszoba tükörhöz és konyhapultba továbbra is a 2700 kelvines meleg fehér fény a legmegfelelőbb, hiszen ez adja vissza legjobban az emberi bőr és a főzni való hús színét. A hidegebb színektől fakóbb lesz a bőrszín, illetve a melegebb színű (barna, bordó, narancs,vaj) bútorok is fakók lesznek a hidegebb színektől. A hideg színek elsősorban technós, ezüst, színű bútorokhoz, előszobába, kamrába,folyosóra, kültérre alkalmasak. Ennek ellenére természetesen a választás lehetősége az Önöké, bármelyik színt választhatják, természetesen a legjobb az, ha láthatják személyesen a színét. Jelenleg a Greenledben a 2700 kelvin az igazi meleg fehér, a 4200 kelvin nap fehér és 6000 kelvin hideg fehér közül tudnak választani.

Harmadik lépés: vibrálhat-e a fényforrásom vagy inkább ne bántsa a szemem?

Az emberi szem rendívül érzékeny műszer, és ha hosszabb ideig vibrálós fény alatt olvas vagy dogozik, akkor e miatt könnyen fejfájás alakulhat ki. Tehát döntsük el, mire és hol fogjuk használni a világítást olvasásra- munkára vagy mellékhelyiségekben, esetleg kültéren. A vibrálós fényű ledek csak a következő helyeken alkalmazhatóak: kamra, folyosó, előszoba, kültér. Vigyázat a vibrálós ledek érzékenyebbek az áramingadozásokra és hamarabb tönkre mehetnek. Magyarországon csak a Life Light termékekein van egyértelműen feltüntetve, hogy nem vibrál a fénye. A mobiltelefonja fényképezőjével könnyen ellenőrizheti, ha csíkoz a kép, akkor vibrál.

Negyedik lépés: mire figyeljek a vásárláskor?

1, A legtöbb vásárló csak a wattot nézi egy vásárlás alkalmával, ez azért nem jó, mert egy 8W termék lehet 500 lm és 800 lm is. Tehát a lm/W értéket kell kiszámolni, ami a legjobb termékeknél 90-110 lm/W. Sok forgalmazó hamis adatokat tüntet fel a termékeken, akár kétszer erősebb lument is ráírnak, ezt kivédeni többféle képen tudjuk: az eladótól kér egy fénymérési jelentést, na, az nem lesz, mivel ez Magyarországon ez csak a Life Light ledekhez van. A mobiltelefonokra letölthető egy kis program, melynek Lux Meter a neve, 1 méterről egy magas lm/watt értékű 12W 270°os szórásszögű Led körte égő 150-170 lux, ez kb. 1200 lm. Amennyiben csak 100 luxot fog mutatni a telefon, akkor, az bizony csak 6-700 lm.

2, Amennyiben az üzletben személyesen veszi, mindenképpen próbálja ki és nézze meg a fényerőt és a színt, ezzel megspórol magának egy visszautat a kereskedőhöz, ha mégsem felelne meg a termék.

3, Garanciaidő és feltételek: ahol feltétel a doboz megléte a garanciális cseréhez, az átverés, hiszen ki őrizgetné hónapokig a dobozt, 3-6 hónap, 1 év garancia, ezeket felejtsük el!

4, Számlát mindenképpen kérjen, mert ha elromlik a termék, anélkül nem fogják Önnek kicserélni és így hiába vette „okosba” feléért a piacos termékek nem fogják bírni 2-3 évig és újra meg kell vennie és akkor már nem lesz a feléért…

Ötödik lépés: mi helyett mit érdemes vásárolni?

Körte izzók helyett körte alakú led fényforrást válasszunk, szorozzuk meg 10-12-vel, amennyi W volt a régi izzónk és megkapjuk a ledeknél szokásos lumen értéket, tehát, ha 60W izzó helyére keresünk, akkor minimum 600 lumenes ledre lesz szükségünk. Spot izzók helyett led spot fényforrás válasszunk, ha nagy szórásszöget szeretnék vagy led Power égőt válasszunk, ha szűk szórásszöget akarunk, például konyhába pult megvilágítónak. Kaphatóak még speciális foglalatú led fényforrások is: G9 foglalat, GX53 foglalatú lapos lámpák, illetve a 12V G4 led fényforrások. A 12V G4-nél arra kell figyelni, hogy tápegységet is kell cserélni, mert a korábbi halogén lámpák tápegységeitől a ledek tönkre mehetnek. Konyhapult világításnak szerelhetünk még T5 led fénycsövet is, ezt csak be kell kötni a hálózatba. Nagyon elterjedt továbbá a led szalagos megvilágítás akár konyhapultba, akár kirakatokba, akár szobákba is. A Led szalag szintén nagyon sok fényerővel kapható, a hangulat fénytől kezdve a fővilágításon át mindenre alkalmas. Rengeteg kiegészítő vásárolható, kérje szakember segítségét. Folyosókra, lépcsőházakba, mellékhelyiségekbe, konyhákba már nem csak a fényforrások közül választhatnak, hanem a komplett 8-20W ufó lámpák közül is. Itt nem kell külön fényforrás, hiszen a ledek fixen be vannak szerelve a lámpákba. Már IP65 vízálló kivitelben is kaphatóak, akár kültérre is felszerelhetőek. Kapható még mozgásérzékelős kivitelben is. Kültéri és kirakat világítás cseréjénél ajánljuk a Led reflektorokat, itt a lumen szorzó 9-12, tehát egy 200W halogén reflektor helyére minimum 1800 lumenes ledes reflektor szükséges.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában