Tanúk: föl sem merült, hogy másra költsék a pénzt

Akt.:
A csarnok elkészült, többek közt sporteseményeknek ad otthont
A csarnok elkészült, többek közt sporteseményeknek ad otthont - © Fotó: Derencsényi István, archív
Debrecen – Függetlenül attól, hogy milyen tájékoztatást kaptak, mindenképpen a rendezvénycsarnok támogatására akarták fordítani azt a 180 millió forintot, amit az akkori polgármester „lobbizott ki” Balmazújváros számára – állították a Veres Margit vesztegetési ügyében csütörtökön meghallgatott tanúk a bíróságon. Úgy vélték, a város jó üzletet köt, hiszen az anyagi segítségért cserébe a majdani létesítményt bizonyos számú alkalommal ingyenes használatba kapja, továbbá a beruházást végző vállalkozó saját költségén még egy, az önkormányzat termálfürdője számára szükséges kútcsövezést is elvégez. Azt viszont nehezen tudták megmagyarázni, hogy ha az utóbbi nem volt a megállapodás része, akkor miért beszéltek folyton a kettőről együtt.

Egyöntetűen nyilatkoztak a tanúk a balmazújvárosiak régi vágyáról, hogy legyen egy rendezvénycsarnokuk, már Gál István polgármester idején is készültek tervek; többen egy másfél milliárd forintos beruházási értékű létesítményt említettek, aminek megvalósításához azonban nem volt megfelelő pályázati lehetőség, a város pedig sosem rendelkezett a szükséges önerővel.

Mind hallottak arról is, hogy valamikor 2012 tájékán K. S. vállalkozó (a másodrendű vádlott) maga vágott bele egy sportcsarnok építésébe, s hogy nem sikerült EU-s forrást szereznie hozzá – mondta el a csütörtökön meghallgatott három tanú a hivatali vesztegetéssel vádolt Veres Margit jelenlegi polgármester perének tárgyalásán. 2012-ben mind az önkormányzati képviselő testület pénzügyi bizottságának tagjai voltak, s a december 21-ei ülésen igennel szavaztak a javaslatra, miszerint K. S. kapjon 180 millió forint támogatást.

Lehetőség nyílt

Az első tanú – aki a bizottság külsős tagja volt – azt mondta, egy magánbeszélgetésen Tiba István polgármestertől hallotta, hogy Balmazújváros 400 millió forint nagyságrendű összeget kap különböző célokra; a tanú úgy tudta, elsősorban fejlesztésekre. A december 21-ei ülésen az előterjesztésben csak a 180 millió forint szerepelt, s mint a Mocsáry Eszter bírónak adott válaszokból kiderült, a férfi akkor nem volt teljesen tisztában vele, hogy a Veres Margit szóbeli tájékoztatásában szereplő, eredménytelen pályázatról szóló mondatok kinek a pályázatára is vonatkoztak. Úgy értelmezte az elhangzottakat, hogy a pénzt sportcsarnok építésére kell fordítani, vallomásában azonban hangsúlyozta: végre lehetőség nyílt a megvalósításra, „föl sem merült, hogy másra költsük”. Úgy tudta, ha nem a csarnokra költik, akkor „elestek volna ettől az összegtől”, ami Tiba István akkori polgármester ígérete alapján számára „pántlikázott pénz volt”. A Veres Margit és Tiba István által adott tájékoztatás korrektségére rákérdezve azt válaszolta, az ülés résztvevői kellő információval rendelkeztek.

A másik két tanú (a Fidesz képviselői) közül az egyik úgy tudta, az ominózus összeg „szabad felhasználású volt”, azonban nem volt más javaslat, mire költsék. Mint mondta, egy korábbi frakcióülésen már eldöntötték, hogy a csarnoképítés támogatására fordítják, ha meglesz a pénz, de az ötlet „100 százalékos támogatást élvezett” az egész képviselő-testületben. „Igaz, nem hangzott el, hogy bármire költhetjük, de minden képviselő tényként kezelte hogy erre fordítjuk” – idézte fel.

Nem volt titok

A harmadik tanú annak idején úgy tudta, 450 millió forint „önhikit” kap a város, ami bármire fordítható. Ő is megemlítette, hogy többször beszéltek róla a frakcióban, tudtak a polgármester lobbitevékenységéről is, de mint mondta, mások is tudhattak róla, „nem volt titok”.

Az volt a lényeg, hogy megvan a pénz és tudjuk az építést támogatni, mindegy, hogy hangzott el

– jegyezte meg egyikük, s mindketten megerősítették, hogy ma is ugyanúgy szavaznának az összegről.

A bírónő az első tanú kihallgatásánál felidézte, hogy a férfi a bizottsági ülésen rákérdezett arra, nem szerezhetne-e a város tulajdoni részt a létesítményben a támogatás fejében, a jegyzőkönyv szerint azonban ekkor a használat kérdéséről, a támogatás megtérüléséről kezdett a jegyző beszélni. A vallomások szerint lényegében fejben számoltak a képviselők, nem volt háttéranyag. A javaslatban először az szerepelt, hogy évi 15 alkalommal kapja meg a város a rendezvénycsarnokot ingyenesen (egy alkalom 2-3 nap is lehet), ezt a jelenlévők 30-ra emelték, megszavazták. Ezután megérkezett Tiba István, aki irreálisnak tartotta a döntést, végül évi 20 alkalomban állapodtak meg.

Csak a számítás kedvéért

Tiba István többek között egy K. S. által tett vállalással érvelt, miszerint saját költségén (21 millió forint) átvezeti a vizet a Soós Imre utcai termálkútból a saját hotelje mellett a városi fürdőbe is. Korábbi egyeztetéseik során ugyanis felmerült, „jól venné ki, ha ebbe az összegbe belevenné és megcsinálná a kutat”. A bírónő minden tanúnál rákérdezett, hogyan függött össze a két beruházás; a jegyzőkönyvek szerint ugyanis elhangzott, hogy „ezt az egészet ő megcsinálja ebből a forrásból”, illetve „a 180 millió forint már nem annyi, hanem lecsökken 21 millió forinttal”.

Ezt úgy kell érteni, hogy a város ad 180 millió forintot, és K. S. vissza is fizet azonnal húszat?

– kérdezte Mocsáry Eszter, mire az első tanú azt válaszolta, a kettő „csak a számítás érdekében lett összemosva”. A tanúk azt hangsúlyozták, hogy K. S. azért vállalta a beruházást, mert neki is kellett a víz – K.S. a bíróságnak ezt megerősítette.

A jegyző nem győzködött senkit

Veres Margit védőjének kérdéseiből kiderült, a tanúk tudtak arról, hogy 2013 januárjától az állam átvállalja a települések adósságát (ez Balmazújvárosnál 2 milliárd forintnyi hitelt jelent). Az ügyvéd arra reagált, hogy a szerdán kihallgatott volt alpolgármester szerint „más helye is lett volna” a támogatásnak. Veres Margit elmondta: bár az összegből számlatartozásokat is fizettek, fejlesztésekre is jutott belőle (a 180 millión kívül is). A volt alpolgármester a bíróságnak bemutatott egy 2013. februári előterjesztést; értelmezése szerint az említett kútcsövezésre 21 millió forintot elkülönített a város. Azonban Veres Margit és K. S. azt mondta, ez egy másik munka volt egy másik termálkútnál – az ügyvéd pedig úgy vélte, a tévedés kétségessé teszi a tanú vallomásának hitelességét.

Azt is megjegyezte, az ügy kimenetele szempontjából irreleváns, hogy a volt alpolgármester milyen információk birtokában volt a bizottsági ülésen (az asszony úgy tudta, a 180 millió forint céltámogatás), hiszen nem volt szavazati joga.

A védő kérdésére, hogy próbált-e befolyásolni Veres Margit bárkit is a támogatás odaítélése kapcsán, a tanúk nemmel válaszoltak.

HBN-SzT


„Félre lettünk tájékoztatva” – A korábbi újvárosi alpolgármester szerint a képviselők először nem is tudtak a teljes összegről
– Nem volt esély rá, hogy a 180 millió forintot másra fordítsuk, úgy tudtuk, céltámogatásként a sportcsarnok építésére kaptuk – jelentette ki a hivatali vesztegetéssel vádolt balmazújvárosi polgármester ügyében zajló per szerdai tárgyalásának tanúja, aki a történtek idején alpolgármester volt. A tárgyaláson szóba került az egykori alpolgármester és Tiba megromlott viszonya is.