Tanévzáró a Nagytemplomban

Akt.:
Tanévzáró a Nagytemplomban
Tanévzáró a Nagytemplomban - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A világ olyan mint egy elgazosodott kert, van tennivaló, de nem kell felforgatni.

A zsúfolásig megtelt Nagytemplomban tartotta tanévzáróját a Debreceni Református Hittudományi Egyetem szombaton. Mielőtt a hallgatók átvették diplomájukat, bizonyítványukat az intézmény rektora Bölcskey Gusztáv egyebek mellett arról beszélt, hogy az Újszövetség korában leegyszerűsítve három nagy világértelmezés uralta a gondolkodást. Az első a sztoikus filozófiából származott, mely szerint a világ olyan mint a kozmosz. Vagyis a világban rend van. Az embernek csak meg kell őriznie a belső nyugalmát és akkor minden szépen megy tovább mint addig. A második szemlélet úgy tekintett a világra mint egy dzsungelre, amelyet túl kell élni olyan mint egy apokaliptikus katasztrófa. A harmadik világértelmezés szerint – mely az Újszövetség látásmódja is – a világ olyan mint egy eldzsungelesedett kert, ahol van tennivaló.

Ezt a három személetet a hittudományi egyetemre is lehet alkalmazni, mindegyikben van igazság. A kozmosz jegyében ne izgassa fel magát sem a diák, sem a tanár, sem a fenntartó. Rend van, csak meg kell találni a megfelelő nézőpontot. Dzsungel is lehet: túl kell élni a vizsgát, a szigorlatot, aztán minden kezdődik elölről. A harmadik, hogy úgy tekintünk magunkra, világunkra, intézményünkre, mint amin van mit változtatni, de amit nem akarunk fenekestől felforgatni – vélekedett a rektor.

A végzősök

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem teológia szak lelkész szakirányán idén 19-en, teológia szakon 1 tanuló, hittanár – nevelő MA szakon 3-an, hittanár – nevelő MA szak levelező tagozaton 6-an, pasztorális tanácsadás és szervezetfejlesztés MA szak – levelező tagozaton 3-an, katekéta-lelkipásztori munkatárs BA szakon 7-en, nem hitéleti tanító szakon 55-en, tanító szak – levelező tagozaton 7-en, tanító szak – esti tagozaton 1 diák, informatikus könyvtáros szakon 7-en, kommunikáció és médiatudomány szakon 22-en, kommunikáció és médiatudomány szak – levelező tagozaton 1 hallgató, felsőoktatási szakképzésben szociális és ifjúsági munka ifjúságsegítő szakirányon 14-en, felsőfokú szakképzésben, intézményi kommunikátor szakon 8-an, sportkommunikátor szakon 3-an, sajtótechnikus szakon 5-en fejezték be tanulmányaikat.

A felnőttképzési központ pedagógus szakvizsgát adó szakirányú továbbképzésén 21-en, drámapedagógia területen pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szakon 13-an, család- és gyermekvédelem szakos pedagógus szakirányú továbbképzési szakon pedig 8-an végeztek.

A rendezvényen doktorrá avatták Némethi Áron eddigi tanársegédet.

HBN
hirdetés