Magyarország

2016.08.04. 17:08

Augusztus 20. - Idén is megnyitják a Parlamentet az érdeklődők előtt

Budapest - Idén is megnyitják a Parlamentet az érdeklődők előtt augusztus 20-án: 10 órától 18 óráig ingyenesen tekinthetik meg a látogatók a Szent Koronát, a magyar államiság legjelentősebb jelképét - mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az Országházban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Budapest - Idén is megnyitják a Parlamentet az érdeklődők előtt augusztus 20-án: 10 órától 18 óráig ingyenesen tekinthetik meg a látogatók a Szent Koronát, a magyar államiság legjelentősebb jelképét - mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az Országházban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

A látogatók a Szent Koronának is helyet adó Kupolatermet, valamint a Díszlépcsőházat nézhetik meg. Vargha Tamás elmondta, várhatóan sokan fognak élni ezzel a lehetőséggel; mivel évről évre többen látogatnak el a programra, ezért az érdeklődők türelmét kérte.

Az államtitkár hangsúlyozta: az ünnepen az államalapító Szent Istvánra emlékezünk, valamint azokra a magyarokra, akik a történelem során elszántan védték az országot. Hozzátette, bízik abban, hogy idén is együtt ünnepel az ország.

Az ünnepségekről szólva ismertette: a programok fél kilenckor kezdődnek majd a Kossuth Lajos téren, ahol Áder János köztársasági elnök jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a tisztavatás, idén 104 honvédtiszt, közöttük 13 nő teszi le az ország nyilvánossága előtt az esküt.

Hozzátette, augusztus 20-a a legmagasabb állami kitüntetés, a Magyar Szent István Rend átadásának napja is, az államfő által adományozott elismerést azok kapják, akiknek kiemelkedő életműve Magyarország hírnevét öregbíti. Idén a Sándor-palotában adják át a kitüntetést.

Napközben gyermekprogramok, családi programok várják az érdeklődőket a Clark Ádám téren, 17 órától pedig ünnepi szentmise lesz a Szent István-bazilikánál, ezt a hagyományos ünnepi körmenet követi. A Szent Jobbot a honvéd koronaőrség hordozza majd.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy az esti tűzijáték - amelyet a közmédia élőben közvetít majd - a helyszínen az Erzsébet híd és a Lánchíd közötti rakpartszakaszokról figyelve lesz a leglátványosabb. Elsődleges látványterületnek ajánlotta a Vígadó előtti területet, a budai oldalon pedig a Várkert Bazár és a Clark Ádám tér közötti szakaszt. Ebben az évben új helyszínről, az Erzsébet híd északi járdájáról is lőnek fel tűzijátékot.

Hangsúlyozta: a legfontosabb a programokon részt vevő emberek biztonsága. Úgy fogalmazott: napjainkban a biztonságba vetett hit megingott, ezért ilyen nagyszabású rendezvényen minden eddiginél jobban ügyelnek majd arra, hogy mindenki gondtalanul vehessen részt a rendezvényeken.

Kitért arra is, hogy a katasztrófavédelem, a meteorológiai szolgálat, a mentőszolgálat, a rendőrség is képviselteti magát az operatív törzsben, amely már reggel 7 órakor megkezdi munkáját. Hozzátette: veszélyhelyzet esetén a közönséget időben, hangosbemondón keresztül értesítik arról, merre hagyhatják el a helyszínt. Új elem, hogy ezúttal a közvilágítást nem kapcsolják le a tűzijáték idején.

Vargha Tamás kiemelte: továbbra is érvényben van a március óta elrendelt terrorkészültség, ezt nem változtatta meg a kormány a nizzai támadást követően, ugyanakkor a kormányfő utasítást adott Pintér Sándor belügyminiszternek a hazai, jelentős tömegeket vonzó rendezvények fokozott védelmére. Ennek érdekében a rendezvények megközelítési útvonalán fokozott rendőri jelenlét várható, és egyes járművek mozgását korlátozhatják.

Az államtitkár hangsúlyozta: a változó biztonsági környezetben minden, amit a kormány tesz, a magyar emberek biztonságát szolgálja, így lesz ez augusztus 20-án is.

Szabó László, a Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal főigazgatója ugyancsak a programokat ismertetve azt hangsúlyozta: minden eshetőségre felkészültek annak érdekében, hogy az emberek biztonságban ünnepelhessenek.

Lupsán István, a Pyro-1 Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy a tűzijáték a hagyományoknak megfelelően 21 órakor kezdődik. A tűzijáték összesen 21 ezer látványeffektet tartalmaz, a telepítése augusztus 13-án kezdődik és hat napon át tart majd.

A látványról szólva azt mondta: a tűzijáték színeiben a piros-fehér-zöld látványblokkok mellett az Európai Uniót jelképező kék és sárga elemek lesznek láthatóak, valamint a kék szín szimbolizálja még a Duna folyót, a fináléban pedig az ezüst és arany színek a Szent Koronát. Kísérőzeneként az István, a király című rockopera újrahangszerelt részletei lesznek hallhatók a 2008-as A Társulat előadóinak tolmácsolásában.

Külön kiemelte a tűzijáték vezérlését, amelyet a legkorszerűbbnek és legbiztonságosabbnak nevezett. Ismertette: századmásodpercnyi pontossággal tudják indítani a rendszert, ugyanakkor annak legfontosabb eleme az azonnali leállíthatósága. A tűzijáték egyetlen gombnyomással leállítható, akár bizonyos részeit is meg tudják állítani.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!