„Tandemben” mennek tovább a bringautak

Akt.:
„Tandemben” mennek tovább a bringautak
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A fenntartás az állam költsége lesz, a változás pedig nem érinti a tulajdonjogot.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésébe adta a főutakkal párhuzamos, lakott területen kívüli kerékpárútjait az önkormányzat.

Az indoklás szerint így az autóutakkal együtt lehet a bicikliutaknál is karbantartást, fűnyírást, hóeltakarítást végezni. A fenntartás az állam költsége lesz, a változás pedig nem érinti a tulajdonjogot.

A feladatokat adták át

A polgármesteri hivatalnál az említett rendezetlen tulajdonviszonyokra kérdeztünk rá, s a válaszban hangsúlyozták: eddig se, és ezután sem okoz(ott) gondot. A tulajdoni arányt szinte lehetetlen meghatározni, hiszen sok esetben a kerékpárút nem önálló helyrajzi számon szerepel, ugyanazon az ingatlanon többféle közlekedési létesítmény és azok tartozékai is megtalálhatóak. Üzemeltetési szempontból nincs jelentősége, hogy ki az ingatlan tulajdonosa, az önkormányzat kizárólag az útkezelői feladatokat adja át a Közútnak, az ingatlanok tulajdonjogát nem – írták.

Közlekedési célú közterület

Ha a kerékpárút-építéssel érintett ingatlan nem az építtető tulajdonában van, az ingatlantulajdonos hozzájárulása szükséges az építés megkezdéséhez. Az, hogy a kerékpárutak tulajdonviszonyai nem mindig rendezettek, a közlekedőket nem akadályozhatja a napi használatban. A kerékpárutakat minden esetben a rendezési tervnek megfelelően, közlekedési célú közterületként szabályozott területeken, az ingatlantulajdonosok hozzájárulásával alakították ki.

Az esetleges magántulajdonosok által birtokolt közterületként szabályozott ingatlanok forgalomképesek, ám értéktelenek. Minderre tekintettel az előterjesztésben foglalt és egyéb kerékpárutak esetében megépítésük óta sohasem volt valódi tulajdonjogi probléma – áll a hivatal válaszában.

HBN