“Táncra fel!” – A Tánc Világnapja Debrecenben

"Táncra fel!" - A Tánc Világnapja Debrecenben
"Táncra fel!" - A Tánc Világnapja Debrecenben - © Fotó: Debreceni Művelődési Központ
Debrecen – A Debreceni Művelődési Központ A tánc világnapja alkalmából „Táncra fel!” címmel 2014. április 29-én egész napos programsorozatot szervez, együttműködve a város kulturális intézményeivel, civil szervezeteivel.

Ezen a napon a tánc minden formáját ünneplik az egész világon. Ezért a város összes jelentős táncművészeti stúdiójának, művészeti iskoláknak, lehetőséget biztosítunk a bemutatkozásra.

A programok 3 helyszínen, 32 együttes részvételével (Kossuth tér, FÓRUM, Belvárosi Közösségi Ház) több száz fellépő bevonásával valósulnak meg.

A fő helyszín a debreceni Kossuth tér, ahol az egész napos bemutatók végén nagy közös táncra várjuk a város apraját-nagyját. A modern táncegyüttesek „villámcsődületet” szerveznek, majd a hat debreceni néptáncegyüttes közös botos táncot ad elő, amit rövid táncház követ.

Este a Belvárosi Közösségi Házban felavatjuk azt az emléktáblát, ami a 40 éves táncház-mozgalom tiszteletére készülT, és természetesen a napot táncházzal zárjuk.

Debrecen több testvérvárosa, Balatonfüred, Gyula, Kecskemét, Nagyszalonta is bekapcsolódik a programba, minden városban szerveznek ugyanabban az időpontban egy nagy közös táncot.

A néptánc gyógyító erejéről a következőket írja dr. Kardos László a debreceni táncház 40 évét bemutató írásában:

„A tánc a kreativitás, az egyéni tehetség kipróbálásának lehetősége, az alkotás öröme, ezért is személyiségfejlesztő, lélekgazdagító, és ami a legfontosabb: a táncolás idején megszabadul elménk az olykor nyomasztó napi gondoktól. Ha táncolunk, erőt gyűjtünk és erőt tartalékolunk létfenntartó cselekvéseink folytatáshoz. A tánc alkalma és kerete a társas együttlétnek, lehetősége az egymáshoz tartozás kifejeződésének, legyen az női körtánc, férfi verbunk, vagy páros tánc. Szerelem és tánc egymásból fakadó, az együtt táncolásból szerelem nyílhat, a szerelemtől erősödik a vágy: táncolni a kedvessel. Így van ez, amióta a világ – világ.”

„Debrecenben először 1974. április 27-én a Kossuth u. 1. szám alatti Pódiumteremben Tavaszi Táncesték címmel az Építők Hajdú Táncegyüttese hívta táncba az érdeklődőket.”

A Debreceni Művelődési Központ a fentiek jegyében – együttműködve a város kulturális intézményeivel, civil szervezeteivel – egész éves programsorozatot tervez a neves évforduló kapcsán.

A programsorozat jelentős eseménye:

„Táncra fel!” – A Tánc világnapja Debrecenben

2014. április 29.

Programok:

Helyszín: Kossuth tér

  • 10.00‒12.00; 14.00‒17.00
  • 10.00-16.00 Debreceni és Hajdú-Bihar megyei néptáncegyüttesek, tánc- és mozgásművészeti stúdiók bemutatkozása, tánctanítás, kirakodó vásár
  • 16.00 Flash-mob (villámcsődület) a debreceni modern táncegyüttesek szervezésében
  • 16.10 „Nagy debreceni botoló” – botos tánc a színpad előtt az összes néptáncegyüttes részvételével
  • 16.20 Táncház

Helyszín: FÓRUM Debrecen

  • 10.00‒12.00; 14.00‒15.00 Művészeti iskolák, általános iskolai amatőr csoportok bemutatkozása

Helyszín: Belvárosi Közösségi Ház

  • 17.30‒22.00
  • 17.30 Emléktábla avatás az első debreceni táncház emlékére
  • 18.00 40 éves a debreceni táncház-mozgalom – Dr. Kardos László előadása
  • 18.45‒22.00 Táncház – széki táncrend: Közreműködnek a debreceni néptáncegyüttesek, muzsikál a Szeredás együttes

– Debreceni Művelődési Központ –

Címkék: , , ,