Tanárok vs. Klik: megszólalnak az ügyben megyénk politikusai

Akt.:
Debrecen – A szocialisták aggódnak az oktatásért, a Fidesz inkább az eddig elért eredményekre koncentrál.

Aggodalmát fejezte ki a közoktatásban kialakult helyzet miatt, továbbá országos és helyi szinten is változásokat sürgetett Huszka Imre, az MSZP megyei elnöke és Pallás György, a párt debreceni oktatási szakpolitikusa a kedd délután az új városháza épülete előtt megtartott sajtótájékoztatójukon.

Huszka Imre elmondta, már több száz debreceni pedagógus írta alá azt a nyílt levelet, amit eredetileg a miskolci Hermann Ottó Gimnázium nevelőtestülete jegyzett. A szocialisták tudomása szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) nyomoztat a petíciót aláíró pedagógusok után, valamint fenyegeti is őket.

Megtisztulást akar az MSZP

– Felszólítjuk a KLIK vezetését, hogy ne fenyegessék a pedagógusokat, és ha van bennük szakmai tisztesség, akkor maguk is írják alá a petíciót vagy mondjanak le a funkcióikról, mert az elmúlt két évben semmi olyan nem történt az oktatási rendszerben, ami pozitív és előremutató – fogalmazott Huszka Imre. – Az MSZP felkéri Papp László polgármestert, azonnal intézkedjen, hogy a KLIK megfelelő szakmai színvonalat képviseljen a városban. A Debreceni Intézményműködtető Központ (DIM) vezetését pedig menessze, mert bebizonyosodott, hogy amit az újságokban, illetve a nyilvánosság számára leírtak, egytől-egyig hazugság volt. A polgármester kezdeményezze, hogy az iskolák saját maguk választhassák meg a vezetőiket és az oktatási intézmények önálló hatáskörrel rendelkezzenek. Csak ez vezethet megfelelő színvonalú oktatáshoz.

Pallás György kiemelte, hogy a nyílt levelet országosan már 11 ezren írták alá, majd idézte Pósán László fideszes országgyűlési képviselő egy korábbi nyilatkozatát, amelyben a kormánypárti politikus nem tagadta, hogy van néhány gond a KLIK körül. De azokat általánosságban pusztán hangulatkeltésnek próbálta beállítani, holott ennél sokkal többről van szó – állította Pallás György. – Az iskolavezetők nyilván csendben vannak, némák, ahogy a város vezetői is, akik pár éve még nagyon büszkén nyilvánultak meg a város oktatásáról. A városatyák mára azonban teljesen érdektelenné váltak, hiszen helyettük most már egy országos szervezet gyakorolja a fenntartási és működtetési jogokat – szögezte le az oktatáspolitikus.

A Fidesz szerint nincs gond

A Fidesz-KDNP részéről a sajtótájékoztatón elhangzottakra Szabó Gyula önkormányzati képviselő, a debreceni közgyűlés Oktatási, Ifjúsági és Sportbizottságának elnöke reagált. A politikus lapunknak elmondta, nem tud arról, hogy a KLIK bárki után nyomozna. Ha azonban az MSZP-nek erről konkrét tudomása van, forduljon a megfelelő személyekhez.

– A sajtótájékoztatón elhangzottakhoz képest én nem érzek eget verő problémát. Mióta a pedagógus munkaerő ügyeit a KLIK végzi, három éve, nem történt elbocsájtás, átszervezéssel mindenkinek meg tudták menteni az állását. Szakemberként azt látom, hogy Debrecenben százszázalékosan megoldották a szaktanári ellátást. Korábban a kis óraszámú tantárgyak tanításához nem lehetett pedagógust találni, ez akkor gondot jelentett, míg most ez a probléma a KLIK szervezésében megszűnt. Arra a szocialista felvetésre, hogy megnyirbálták az oktatási intézmények önállóságát, azt tudom válaszolni, hogy a törvény szerint többek között az igazgatók kinevezése is a KLIK vezetőjének a jogköre.

Szabó Gyula a DIM kapcsán sem érez olyan gondokat, ami bárki lemondatását indokolná. – A DIM azzal, hogy átvette a gazdasági ügyeket, sokat segített az intézményvezetőknek, hiszen ezeket a terheket levették a vállukról. Azt sem szabad elfelejteni, hogy mindeközben a pedagógusok bére 30–60 százalékkal emelkedett. Mindig lesz olyan párt vagy személy, aki ezeket az eredményeket nem akarja látni, hanem inkább csak az általa vélt problémákat sorolja – fogalmazott Szabó Gyula.

HBN


Pártok az oktatásról

PM: A Párbeszéd Magyarországért felszólítja a kormányt, hogy ne uralkodjon a tanárok felett, helyette teljesítse korábbi, a fizetések emelésére vonatkozó ígéreteit.

DK: A Demokratikus Koalíció felszólítja a kormányt, hogy szüntesse be a pedagógusok ellen viselt hadjáratot és kérjen tőlük bocsánatot – mondta a párt szóvivője kedden.

LMP: Az LMP felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul kezdjen egyeztetéseket a közoktatás szereplőivel, és nyújtson érdemi megoldást a felvetődő problémákra.

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja elnöke arra szólította fel a kormányt, hogy „ne fenyegessék a pedagógusokat”.