Tanácskozás a Debreceni Törvényszék jó gyakorlatáról

Akt.:
Debrecen – Törvényszékek, közigazgatási- és munkaügyi bíróságok, járásbíróságok elnökei, kollégiumvezetők és igazgatási vezetők részvételével kezdődik ma délelőtt Debrecenben az a másfél napos jó gyakorlat börze, melyen az úgynevezett „debreceni modell” bevezetésének tapasztalataival ismerkedhet meg a mintegy száz meghívott.

A rendezvény első napjának délelőttjén négy tematikus előadás hangzik el. Dr. Cserni János, az Országos Bírósági Hivatal Igazgatásszervezési Főosztályának főosztályvezetője a munkateher mérés aktuális helyzetéről ad tájékoztatást, míg dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke az elsőként a Debreceni Járásbíróságon, majd a Debreceni Törvényszék valamennyi bíróságán alkalmazott, összetett motivációs szervezeti modell bevezetésének folyamatát vázolja fel. A Debreceni Törvényszék és a Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Kara együttműködési megállapodásának keretében a debreceni modellről tanulmány készült, a kutatás eredményeit dr. Kovács Ágnes egyetemi adjunktus tárja a hallgatóság elé. A négy pilléren – hatékonyság, időszerűség, magas dolgozói és ügyfél elégedettség – nyugvó motivációs szervezeti modell változó elemeiről dr. Szurdi Béla, a Debreceni Törvényszék elnökhelyettese beszél.

A gondolatébresztő előadásokat követően a résztvevők délután csoportos megbeszéléseken a modell bevezetésének technikai elemeit járják körül, többek között az arányos munkateher elérését megalapozó szignálási rendszer alkalmazásának kérdéseit vitatják meg.

A jó gyakorlat börze második napján a bíróság hatékony működésére kialakított szervezeti modellbe beépített ösztönzési technikákat ismerhetik meg a debreceni tanácskozásra érkező bírósági vezetők.

Az Országos Bírósági Hivatal a debreceni modellről és a hozzá kapcsolódó tanulmányról készített filmjei itt tekinthetők meg.

– Debreceni Törvényszék –