Támogatták Boda József kinevezését

Támogatta az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága kedd délelőtti ülésén Boda József kinevezését a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat élére.

Boda József dandártábornok a meghallgatásán arról beszélt, hogy a szakszolgálatoknál nem tervez sem személycserét, sem pedig szervezeti változtatást. Fő feladatának a törvényesség betartását, a szakmai színvonal emelését és az állomány felkészítését tartja a XXI. századi kihívásokra. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára a bizottsági ülésen azzal indokolta a szakszolgálat élére új vezető kinevezését, hogy szemléletváltásra és vezetőcserére van szükség a szervezetnél, hogy még eredményesebb háttértámogatást tudjon adni a közrend és a közbiztonság helyreállítása érdekében.

Boda József rendőr dandártábornok a bizottsági meghallgatásán azt mondta, hogy életében mindig meghatározó jelentőségű volt a munka. 19 évig szolgált a honvédségnél, ahol elsősorban felderítéssel foglalkozott. Ezt követően a rendőrséghez került, egyik kiemelt feladata volt a terrorelhárítás, munkája közben szorosan együttműködött a nemzetbiztonsági szolgálatokkal.
A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatói posztjának várományosa a képviselők előtt kiemelte, hogy komoly nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezik: titkos és nyílt nyomozásokat szervezett és irányított háborús bűnösök után például Boszniában, Kambodzsában vagy éppen Mozambikban.

Boda József azt mondta, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetése nagy kihívás lesz, már egy hónapja készül a feladatra: találkozott és konzultált a nemzetbiztonsági szervezetek korábbi és jelenlegi vezetőivel. Úgy tudja, hogy az NBSZ-nél most 91 százalékos az állomány feltöltöttsége, a költségvetési pénzek, illetve az elnyert támogatások pedig biztosítják a jelenleg látható feladatok színvonalas ellátását.

A tábornok beszélt arról is, hogy fő feladatának és céljának a törvényesség betartását, a szakmai színvonal emelését és az állomány felkészítését tartja a XXI. századi kihívásokra. Ugyancsak a célok között említette a soros uniós elnökségből a szervezetre háruló többletfeladatok teljesítését, illetve a szakszolgálat ügyfeleinek kiszolgálását. Azt leszögezte, hogy személycserét és szervezeti változtatást nem tervez. Azt ugyanakkor kiemelte, hogy bár az újonnan bekerülők felkészítése jól meg van szervezve, az állomány továbbképzése nem rendszeres és szervezett. Ezen kíván változtatni, illetve tennivalót lát a figyelőszolgálat és a szakértői intézet gárdájának továbbképzésével kapcsolatban is.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára a bizottság előtt arról beszélt, hogy a tárca előtt álló legfontosabb feladat a közrend és a közbiztonság helyreállítása, ehhez az NBSZ – tevékenységéből adódóan – komoly háttértámogatást tud adni. A még hatékonyabb, még eredményesebb munkához viszont szemléletváltásra és vezetőváltásra van szükség.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága a meghallgatás végén támogatta Boda József kinevezését a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatói posztjára. Boda Jószef az idén januárban kinevezett Dobokay Gábort váltja a vezetői székben.

– Független Hírügynökség –