Támogatja a kormány a Nagycsere-Haláp ivóvízhálózat kiépítését

Akt.:
Papp László polgármester a keddi sajtótájékoztatón
Papp László polgármester a keddi sajtótájékoztatón - © Fotó: Miskolczi János
Debrecen – Az Új Főnix Terv és a Fidesz-KDNP-frakció által indított Kertségi Fejlesztési Program kiemelt figyelmet fordít a kertségek és a városközponttól távolabb eső városrészek folyamatos fejlesztésére. A program egyik legnagyobb eleme lesz Nagycsere és Haláp ivóvízhálózatának kiépítése.

A településrészeken jelenleg nincs közüzemi ivóvízhálózat, az ingatlanok vízellátása egyedi fúrt kutakkal történik. A településrészeken és azok vonzáskörzetébe tartozó tanyákon a lakosság létszáma közel 2600 fő. Jelenleg fúrt kútból vagy palackos vízből látják el ivóvízigényüket a lakók. 2016 őszén a Debreceni Vízmű Zrt az önkormányzat felkérésére elkészítette a vezetékes ivóvíz-hálózat kiépítésének terveit.

A településrészek ivóvízellátása a Vámospércsi út mentén meglévő gerincvezetékről kerül biztosításra. A Panoráma útig húzódó meglévő gerincvezetéktől új, 4624 méteres vezetékszakasz épül a Nagycserén létesítendő 2×50 m3-es vasbeton szerkezetű napi tározóig, majd innen 4286 méter hosszban a halápi elosztóig. A tározó mellett egy nyomásfokozó központ létesül, mely biztosítja Nagycsere és Haláp területén a tervezett hálózatban a megfelelő nyomást és vízmennyiséget. A nyomásfokozó központból külön gerincvezeték létesül Nagycsere és külön Haláp településrészek vízellátására. A kiépülő gerincvezeték és az elosztó vezetékek teljes hossza 12 970 folyóméter.

i33Forrás: debreceni önkormányzat

Megvizsgálva a fúrt kutakból nyerhető vizek minőségét, abban nem megfelelő mértékű az arzén- és a nitrit-, valamint kifogásolható mértékű az ammóniumtartalom.

A kormány legutóbbi ülésén döntött arról, hogy a beruházást 562 millió forinttal támogatja, amelyet az idei költségvetési évben juttat el az önkormányzat számára. Így az ivóvízvezeték kiépítésének költségei biztosítottak ahhoz, hogy elinduljon a kivitelezés – olvasható a debreceni önkormányzat közleményében.

A Debreceni Vízmű Zrt. tájékoztatása szerint a vízjogi létesítési engedélyes tervek elkészültek, a vízjogi létesítési engedély kiadása folyamatban van. A tervek szerint 2018-ban elindulhat a kivitelezés, amelynek a befejezése 2019-ben várható.