Talpára állították a folyóba borult darut

Talpára állították a folyóba borult darut
Hortobágy – Egy szakember szerint rendkívülinek számít ilyen óriási járművek műszaki mentése.

Szombat délután kiemelték a Hortobágy folyó medréből azt a 300 tonnás darut (képünkön balra), amely október 1-jén borult a vízbe és iszapba, amikor a szakemberek azzal a folyóra tervezett híd egyik elemét igyekeztek a helyére rakni.

Az azt megelőző napok viszont esősek voltak, így a meglazult talaj nem tudta megtartani az óriási járművet, így az oldalára borult. A szakemberek azóta a műszaki mentés előkészítésén fáradoztak. Úgy tudjuk, mindent, ami csak eltávolítható, leszereltek a járműről, hogy könnyebben ki tudják emelni az iszapból. Teherautószámra termelték ki az iszapot a jármű környezetéből, ott a talajt lebetonozták, hogy a többek között Pest megyéből érkezett 400, illetve 300 tonnás daru képes legyen megtámaszkodni. Egy mélyépítésben jártas szakember lapunknak nem mindennapi műveletnek nevezte a mentést, a kár mértékét pedig „sok tízmillió forintra” becsülte.

A mentés ideje alatt a helyiek és kíváncsi turisták egyaránt fagyoskodtak a szokatlan októberi hidegben. A híd és az arra rávezető úton dolgozók is oda-odapillantva figyelték a történéseket. Az épülő gyalogos és kerékpáros híd közelébe senkit sem engedtek, ám a vízi színpadról jól nyomon követhetők voltak a műveletek. A Napló munkatársa azt látta, hogy leginkább a daru fülkéje tört össze. Miután a járművet talpra állították, a gép ellensúlyát (ennek tömegét 50 és 100 tonna közöttire becsülték) igyekeztek kihúzni az iszapból, amitől már a kiemelés előtt megszabadították darut. Úgy tűnt, nehezen boldogultak vele, mert előbb a kisebb, majd a nagyobb daru segítségével emelték ki. A helyszínen úgy értesültünk, hogy a szerencsétlenül járt gépet a saját lábán szeretnék a folyómederből kivontatni.

Mint arról a Napló beszámolt, egy három és fél méter széles, 100 méter hosszú hidat építenek a Hortobágy folyón, amely egy 8,5 kilométer hosszú gyalogos- és kerékpáros turistaút része. A fejlesztés a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., a nemzeti park és a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. közös projektje, amelyre uniós támogatást nyertek. A beruházás hídra eső része 160 millió forint.

HBN

Címkék: , , ,