Tálib hadművelet a törzsi tanácskozás ellen

A szélsőséges, kormányellenes tálib mozgalom vállalta a felelősséget a kabuli egyetem közelében megindított szerdai támadásért.

A rakétákkal és gépfegyverekkel végrehajtott támadás idején ülésezett az egyetemen a törzsi vezetők hagyományos tanácskozása.

A kabuli biztonsági erők szerdán azt közölték, hogy a rendőrség és a katonaság egységei körülvettek az egyetem közelében egy épületet, amely “terroristák fészke”. A szerdai támadásban az első, nagy robbanás éppen Hamid Karzai afgán elnök beszéde alatt reszkette meg a fővárost. Károkról, sebesültekről egyelőre nincs hír. Karzai a támadás hatására először arra kérte a tanácskozás résztvevőit, hogy őrizzék meg nyugalmukat, majd egy páncélozott konvojjal elhagyta helyszínt.

A tanácskozáson az afgán főváros hatóságai szerint 1600 küldött vesz részt. A háromnapos ülésre nem kaptak meghívót a tálibok , akik közölték: a “megszálló erők propagandájának” tekintik a tanácskozást. Karzai és kormánya szerint a tanácskozás feladata megvitatni az új stratégiát, aminek célja: béketárgyalásokat felkínálni a mérsékelt táliboknak a kilenc éve tartó, sokadik afgán háború befejezése érdekében.

– Független Hírügynökség –