Talán nem rúgnak ki… – Egyre jobban bíznak a magyar nők az állásukban

Akt.:
Talán nem rúgnak ki… – Egyre jobban bíznak a magyar nők az állásukban
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A megkérdezettek biztosabbnak érzik munkahelyüket, mint egy évvel korábban – ez derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián közös felméréséből.

A nők, a fiatalok, a középkorúak, a budapestiek, illetve a kereskedelemben dolgozók körében nőtt az átlagosnál jobban a bizalom.

A tükörbe nézve

A stabilitási index azt méri, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi munkahelyük hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra, milyen lépéseket tennének annak érdekében, hogy megtartsák munkahelyüket, ha az veszélybe kerülne, illetve megítélésük szerint milyen könnyen találnának új munkát. „Szezonális összehasonlításban szinte minden szegmensben emelkedő trendet látunk, vagyis a magyarok jobban bíznak a munkahelyük stabilitásában, mint egy évvel ezelőtt. A munkaerőpiaci index emelkedése csak egy a számos gazdasági mutató közül, mely pozitív irányba változott tavaly” – mondta el Bernáth Tamás, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója. A GDP novemberben regisztrált 2,4 százalékos emelkedése, valamint az ipari szektor 9,5 százalékos volumen-növekedése kapcsán kiemelte: az említett makrogazdasági mutatók nemcsak tükrei a javuló gazdasági környezetnek, hanem pozitívan is hatnak a munkaerőpiaci hangulatra, ráadásul a munkanélküliségi ráta is folyamatosan csökken.

Ki, hol él…

A nők körében mért javulás ellenére a férfiaknál nem változott az érték egy év alatt. Korcsoport alapján a 18-29 év közöttiek bizakodóbbak lettek, és ugyanez mondható el (bár kisebb mértékben) a 30-39 évesekről. Legjelentősebb változás pozitív irányba a 40-49 éveseknél figyelhető meg. Lakóhely szerint a fővárosban élők körében nőtt a legjobban a stabilitási index. A városban lakók esetében kis emelkedést regisztráltak, az általánosan javuló tendencia mellett ugyanakkor jelentős romlás tapasztalható a falvakban élők körében. Iskolai végzettség alapján továbbra is a diplomások a legbizakodóbbak. Ugyanakkor komoly emelkedés van az érettségizettek és a szakmunkások körében is.

HBN
hirdetés