Tálalták a jövőt a leendő szakembereknek

Akt.:
Tálalták a jövőt a leendő szakembereknek
© Fotó: Matey István
Debrecen – Egyre nagyobb az igény jó szakácsokra, cukrászokra és felszolgálókra Hajdú-Biharban.

Vendéglátó börzét tartottak a Kölcsey Központban. A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében szakács-, cukrász-, felszolgáló- és vendéglátás-szervezési szakmákat tanuló, kilencedikes diákok, illetve szüleik találkozhattak olyan vendéglátóhelyek képviselőivel, ahol a fiatalok a nyártól kezdve gyakorlati képzéseken vehetnek részt.

A rendezvényre három debreceni és egy hajdúszoboszlói iskolából csaknem 300 diák érkezett. A kamara 32 megyénkben működő vendéglátóipari képzőhelynek (a kis családi étteremtől a nagy szállodaláncig) biztosított ingyenes kiállítási lehetőséget.

Kontér Mária, a kamara oktatási és képzési osztályvezetője a helyszínen elmondta: a vendéglátósok a fórumon meggyőzhették a diákokat arról, hogy az ő cégük lesz az a megfelelő képzőhely számukra, amely felkészítheti őket a szakmai vizsgára, és olyan szakmai tudást adhat számukra, mellyel az iskola elvégzése után könnyen elhelyezkedhetnek a vendéglátásban. A börze a képzőhelyeknek arra is lehetőséget biztosított, hogy hosszabb személyes elbeszélgetések alkalmával ismerkedjenek meg a jelentkezőkkel, válaszolhattak a felmerülő kérdésekre.

– Célunk, hogy a diákok nézzék meg, melyik cég mit ajánl, a vállalatok pedig ismerkedjenek meg a diákokkal – magyarázta Kontér Mária.

Fotó: Matey István

A szervezők a tanulókat elkísérő szülőknek tájékoztató előadást is tartottak a tanulószerződésekről.

A vendéglátó börzén először Tamkóné Ágnessel, a debreceni Szőke Cukrászda mindenesével beszélgettünk a szakmai utánpótlásról. Elmondta: jelenleg összesen hét cukrásztanulóval foglalkoznak. – Sajnos kevés igazán elhivatott gyerekkel találkozunk. A legtöbbjük nem tudja, mire vállalkozik; amikor szembesülnek a szakma nehézségeivel, már nem akarják csinálni. Ennek ellenére általában mégis befejezik a képzést – fogalmazott. Kifejtette: a tanulóknak alig a 10 százaléka marad náluk a pályán. Ugyanakkor manapság már a korábbi 12 helyett 8 órát kell dolgozni, viszont hajnal 5-kor kezdődik a munkaidő. A cukrászfizetés nagyjából a magyar átlagnak megfelelő.

Álmában ő a főszakács

Várközi Alexandra kilencedikes tanuló szakács szeretne lenni. Arról számolt be, hogy egész jól megy már otthon a főzés, leveseket, főételeket is tud készíteni. A rántás és a habarás sem fog ki rajta. A fortélyokat nagyrészt a szüleitől tanulta. – Ez egy régi álom, már kicsi korom óta szakács akarok lenni. Leginkább leveseket szeretek készíteni – magyarázta. Elmondta: a börzén 4-5 ilyen oktatással foglalkozó cég standjánál járt, mindenhol kapott szórólapokat. – Miután végeztem, először Magyarországon akarok elhelyezkedni, de néhány év múlva külföldön is szerencsét próbálnék – fogalmazott. Arról is beszámolt, hogy nagyon szereti a tévében látható főzőműsorokat. Álmaiban egy híres, Michelin-csillagos étteremben ő a főszakács.

Fotó: Matey István

Jelentős emberhiány

Barabás Zoltán, a debreceni Barabás Étterem tulajdonosa azt fejtegette, hogy mostanra olyan emberhiány alakult ki Magyarországon a vendéglátásban, hogy ha tízszer annyi tanulójuk lenne, mint amennyi van, akkor sem tudnák újratölteni a szakmát. – A fiatalok elvándorolnak az ország más részeibe és külföldre. Ráadásul mostanában már egymástól is igyekeznek átcsábítani az üzletek a szakembereket. Aki most nem lép a tanulókkal kapcsolatban, rövid időn belül bezárhatja a kaput – jelentette ki.

Elegáns, népszerű helyen

A szintén a középiskolás korosztályba tartozó, pincérnek tanuló debreceni Szabó Tibor és a gáborjáni Horváth Renátó együtt igyekeztek felfedezni a börzét. Tibor szerint azért érdemes ezt tanulni, mert ez egy „elegáns” foglalkozás. Hozzátette: Ausztriában, Németországban vagy egy tengerjáró luxushajón dolgozna leginkább. – Most angolt tanulok, de majd ráállok a németre is. Elsősorban azért mennék külföldre, mert kétszer annyit lehet keresni, mint itthon – fejtegette. Horváth Renátó arról beszélt, hogy Berettyóújfaluban tanulna a legszívesebben, mert az sokkal közelebb van, mint Debrecen. Mindketten hangsúlyozták: már a tanulmányi gyakorlatukat is egy elegáns, népszerű helyen töltenék.

– Orosz Csaba –