Átalakul a rendszer

Átalakul a rendszer
Az idei évtől 6 hónap helyett egészen 18 éves korig kötelezőek lesznek az egészségügyi szűrővizsgálatok, a felnőtteket pedig személyre szabott kockázatelemzés alapján irányítják a szűrésekre.

A védőnők, iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával kialakított rendszerben a vizsgált betegségek körét is bővítik, a többi között a családi rizikófaktorokra, a cukorbetegségre és a kóros elhízásra is.

A január elsejétől érvénybe lépett szakminiszteri rendelet alapján ezentúl nemcsak féléves korukig vizsgálják rendszeresen a gyerekek egészségi állapotát, hanem egészen felnőtt korukig. Egytől hat éves korig évente, azt követően pedig legalább kétévente át kell esniük egy-egy szűrésen, 18 éves korukig. Az év második felétől a jelenlegi 4 helyett már 25 féle anyagcserezavart lesznek képesek kimutatni a szakemberek.

Emellett a felnőtteket is hatékonyabb szűrővizsgálatoknak vetik alá: 21 éves korában mindenkiről személyre szabott kockázatelemzést készít a háziorvos testsúlya, magassága, dohányzási szokásai, a családjában előforduló szív- és érrendszeri, illetve daganatos betegségek, étkezési szokások és egyéb szempontok alapján. Ezt figyelembe véve az orvos sokkal inkább meg tudja majd állapítani, mire kell különösen odafigyelni, illetve milyen szűrővizsgálatokra kell jelentkeznie a megvizsgáltaknak.