Takarítókat és parkgondozókat képeztek a hajléktalanokból

By Palicz István
Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Nyíregyháza, Debrecen – Két városban, a szabolcsi és a hajdú-bihari megyeszékhelyen indította útjára „Főbejárat” című projektjét 2010. nyarán a Periféria Egyesület, valamint a Rehabilitációs Foglalkoztatási és Szociális Szolgáltató Kft. 

Az 55 millió forintos pályázati forrásból gazdálkodó, idén áprilisban záruló projekt eredményeiről Tóth Ferencné és dr. Szoboszlai Katalin okleveles szociális munkások tájékoztatták a sajtó képviselőit.

– A toborzási, kiválasztási és a felkészítési szakasz végén Nyíregyházán 5, Debrecenben 15 otthontalan személy kapott esélyt arra, hogy közösségi programok, egyéni fejlesztési terv, megélhetési támogatás, képzés, lakhatás és foglalkoztatás révén javítson élethelyzetén, és sikeres legyen a társadalmi, munkaerőpiaci integrációja – hangzott el.

A szakemberek beszámolójából az is kiderült, hogy a 8 hónapos képzési időszak alatt a kiválasztottak három OKJ-s szakmát szereztek. A takarító, takarítógép-kezelői és parkgondozó képesítés a tanulók előiskolázottságát figyelembe véve és a keresleti igényeket tekintve piacképesnek mondható. A sikeres vizsgákat követően 7 fő tudott elhelyezkedni a munkaerőpiacon, Nyíregyházán 2 munkavállalónak a NYÍRVV adott munkát.

– A Főbejárat sikerrel zárult, ügyfeleink az utcáról, intézményekből lakhatásba kerültek, tudást és munkát kaptak. Jövedelmi és lakhatási helyzetük javulásával társadalmi integrációjuk erősödött. Komplex szolgáltatásokkal válaszoltunk az összetett szükségletekre – summázta dr. Szoboszlai Katalin.