Sport

2015.12.13. 19:03

Nagy Péter hatodikként zárt a súlyemelő Elnök Kupán

Budapest/Groznij - Nagy Péter - hét vetélytársát megelőzve - súlycsoportjában hatodik lett összetettben az oroszok meghívásos súlyemelő Grand Prix-versenyén, az ötödik alkalommal kiírt Elnök Kupán, amelynek ebben az évben Groznij adott otthont.

Budapest/Groznij - Nagy Péter - hét vetélytársát megelőzve - súlycsoportjában hatodik lett összetettben az oroszok meghívásos súlyemelő Grand Prix-versenyén, az ötödik alkalommal kiírt Elnök Kupán, amelynek ebben az évben Groznij adott otthont.

A szegedi ólomsúlyú a 105 kiló felettiek súlycsoportjában próbált szerencsét vasárnap, a férfiaknál még 94 és 105 kg-ban vetélkedtek a hétvégi eseményen, míg a nőknél a két felső kategóriában - 75 és plusz 75 kg-ban - írtak ki versenyt a csecsen fővárosban.

Nagy Péter, aki novemberben 17. lett a houstoni világbajnokságon, az év utolsó súlyemelő-viadalán egyedüli magyarként szerepelt a GP-n, ahol szakításban 182, lökésben 218, így összetettben kereken 400 kilogrammig jutott. Ez az első fogásnemben a negyedik, a másodikban a hatodik helyhez volt elég, s utóbbi pozícióban végzett összetettben is.

A vb-t szűk két héttel követő GP része annak a sorozatnak, amelyről egyéni kvalifikációt lehet szerezni a jövő nyári riói olimpiára. Amellett a súlycsoportok első három helyezettje pénzt is kapott az orosz házigazdáktól: az összetettben aratott győzelem ötezer, a második hely háromezer, a harmadik pedig kétezer dollárt ért. Külön dotálták a világcsúcsot: a fogásnemi rekordért háromezer dollárt, az összetettben felállítottért pedig hatezer dollár dukált.

A legtöbbet Ilja Iljin, a kazahok olimpiai és világbajnoka kereste, aki a szombat esti fellépésén úgy nyert a 105 kilósok között, hogy lökésben és összetettben is világcsúcsot javított, így 14 ezer dollárral gazdagabban távozhatott. A fogásnemi rekordot eleve ő tartotta 242 kilóval a tavaly novemberi, kazahsztáni vb óta, ezt emelte most 246 kg-ra. Összetettben pedig 437 kg az új csúcs, a régi - a 2008-as pekingi olimpia óta - a fehérorosz Andrei Aramnau nevéhez fűződött 436 kilogrammal.

Groznij - Belgorod, Szentpétervár, Moszkva és Nojabrszk után - az ötödik helyszíne volt a nemzetközi szövetség, az IWF kiemelt viadalai közé tartozó, s a mindenkori orosz államfő által támogatott Elnök Kupának.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!