Tajvan tévedésből rakétát lőtt ki a kínai szárazföld irányába

Peking – Vélhetően tévedésből lőtt ki rakétát a kínai szárazföld irányába pénteki gyakorlatán a tajvani haditengerészet, a lövedék egy tajvani halászhajó kapitányának halálát okozta.

A Hsziung Feng III szuperszonikus hajóelhárító rakéta a Tajvan közelében fekvő Penghu-szigetektől mintegy 40 tengeri mérföldre (74 kilométerre) találta el a halászhajót, és három halászt megsebesített – közölte a védelmi tárca szóvivője. A sebesültek között van a kapitány fia, valamint egy Fülöp-szigeteki és egy vietnami állampolgár. Valamennyiüket kórházba szállították.

A rakétát egy 500 tonnás Csincsian osztályú korvett járőrhajóról a dél-tajvani Kaohsziunghoz tartozó Cuojuing-öbölben tartott gyakorlatozás közben lőtték ki – közölte korábban a haditengerészet vezérkari főnöke, Mej Csia-su altengernagy. A becsapódás helyszínére hajókat és helikoptereket küldtek.

A Tajvani-szoros, amely elválasztja egymástól Tajvan szigetét és Kína szárazföldi részét, átlagosan 180 kilométer széles. A tajvani fejlesztésű Hsziung Feng (Bátor szél) III rakéta hatótávolsága hivatalosan 300 kilométer.

Azzal kapcsolatban, hogy értesítették-e Pekinget a történtekről, Mej tájékoztatóján csupán annyit felelt, hogy a haditengerészet nem rendelkezik ehhez közvetlen kommunikációs csatornával. A tajvani Nemzetbiztonsági Tanácsot és más kormányszerveket azonban tájékoztatták.

A történtek miatt a hadseregben vizsgálatot indítottak.

Pekingben alig egy hete jelentették be, hogy mivel az új elnök hivatalba lépése óta a tajvani kormányzat nem erősítette meg az “egy Kína” elvét tartalmazó 1992-es konszenzust, a szoros két partja közötti érintkezés és kommunikáció rendszerét leállították.

“Bármilyen párt is kormányozza Tajvant, mindig van egy közös kötelességünk: a béke és a stabilitás fenntartása a Tajvani-szorosban” – mondta a napokban ezzel kapcsolatban Caj Jing-ven tajvani elnök Paraguayban, első külföldi útján. Mint fogalmazott, folytatni fogják a párbeszédet Pekinggel.

“A hivatalos kommunikációs csatornák átmenetileg valószínűleg megszakadtak, de vannak más módjai is a kommunikációnak és a tárgyalásnak” – jegyezte meg a függetlenségpárti Demokratikus Haladó Párt színeiben megválasztott Caj.

A kínai polgárháború 1949-es befejezése óta de facto önálló országként működő Tajvan államiságának kinyilvánítását a Kínai Népköztársaság nemcsak elfogadhatatlannak tartaná, de többször is határozottan kijelentette: akár katonai erővel is megakadályozná.

– MTI –

Címkék: , ,