Tájházak Napja – Gazdaház hete

Tájházak Napja – Gazdaház hete
© Fotó: Buzási László
Hajdúszoboszló – Hajdúszoboszlón, az idegenforgalmi központtól messze, a város szélén, a Vasvári Pál utcában található a „Gazdaház”. Ez adott helyszínt a szombat délelőtt megnyílt Tájházak Napja rendezvénynek, mely Hajdúszoboszlón kiegészül a Gazdaház hetével.

A Tájházak Napja országos rendezvényének megnyitóján Páll István, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója kiemelte, hogy az ilyen rendezvények mennyire fontosak a város idegenforgalma szempontjából.

A házigazda, Vaskóné Borika ismertette í Gazdahét programját, ahol a hét minden napjára tematikusan valamilyen népi hagyományt felelevenítő tárgyat vagy népszokást mutatnak be. A gazdaasszony precizitását és gondosságát bizonyítja, hogy pont a kiállítás megnyitó perceiben, óráiban keltek ki az erdélyi kopasznyakú kendermagos kiscsirkék. A gyerekek legnagyobb örömére, még meg is lehetett simogatni őket. A nap programja volt még, hogy egy átalakított épületben átadták, a közel 500 darabból álló zománcedény gyűjteményt. A készletet Endrődi Sándor gyűjtő adta a Gazdaház gazdaasszonyának. Az udvaron helyi gazdálkodók kínálták termékeiket.